Президентският калкулатор даде шестима членове на ГЕРБ в ЦИК и петима на БСП

17810
Президентският калкулатор даде шестима членове на ГЕРБ в ЦИК и петима на БСП
Снимка: БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев назначи членове на Централната избирателна комисия, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. В изпълнение на чл. 98, т. 7 от Конституцията на Република България и чл. 46, ал. 4 от Изборния кодекс Плевнелиев издаде указ за назначаването на членове на Централната избирателна комисия (ЦИК).

При назначаване на членовете на ЦИК държавният глава спази принципа за запазване на съотношението между парламентарно представените партии и коалиции и назначи по един член на ЦИК, номиниран от „Атака“ и ДПС, петима, номинирани от Коалиция за България, и шестима, номинирани от ГЕРБ. В съответствие с Изборния кодекс двама от назначените членове на ЦИК са номинирани от партии и коалиции, които не са представени в НС, но имат представителство в Европейския парламент – един от НДСВ и един от Синята коалиция. Решението на президента е в съответствие и с резултатите от проведените избори за Народно събрание през май 2013 година. Българските граждани с гласа си определиха съотношението на политическите партии в Парламента. Недопустимо е с процедурни хватки и математически спекулации да се подменя вотът, се казва в изявление на държавния глава.

Народното събрание избира председателя на ЦИК и заместниците му

Днес, 20 март, Народното събрание ще избере председател, заместник-председатели и секретар на Централната избирателна комисия. Изборът...

Според сметките на Мая Манолова ГЕРБ и БСП трябваше да имат по пет членове, ДПС да е с двама, а "Атака" - с един.

Плевнелиев припомни, че вчера 19 март, отправи призив към парламентарно представените партии да се обединят около консенсусно решение и да предложат кандидат, излъчен от неправителствените организации, който има експертиза и се ползва с обществена подкрепа. Това би гарантирало конституиране на ЦИК, която да се ползва с високо обществено доверие. Безспорно най-доброто решение беше партиите да отстъпят от теснопартийните си предпочитания и да подадат ръка на гражданското общество, каза Плевнелиев. Той изрази убеждение, че сред номинираните от неправителствените организации има повече от една личност, която с експертизата си и с публичното си поведение може да получи подкрепата на всички парламентарно представени партии. Вместо да се обедини около една достойна кандидатура, парламентарното мнозинство с внесения вчера проект на Решение търси още по-остро партийно противопоставяне и налагане на своя кандидат. Това само ще задълбочи конфронтацията и провокира дебат, основан на взаимно отрицание, критикува президентът.

Ръководството на ЦИК не е отделен и обособен държавен орган. Всички членове на ЦИК имат равен глас, ръководството не заседава отделно и не гласува отделно, а гласът им е равен на гласа на всеки друг член, припомня президентът.

Изборният кодекс предвижда, че нито една партия или коалиция не трябва да има мнозинство в ЦИК. Независимо от това дали членовете се избират или се назначават, във всеки случай трябва съотношението помежду им да е в съответствие с политическото представителство на партиите и коалициите в Народното събрание.
Принципът за запазване на съотношението между парламентарно представените партии и коалиции е приложим както при формиране на ЦИК, така и по отношение на всички останали избирателни комисии, чието съществуване Изборният кодекс предвиди – районни, общински, секционни избирателни комисии. Този принцип се е прилагал последователно през годините. В правовата държава подобните случаи се третират еднотипно, а законодателните решения трябва да удовлетворяват справедливия обществен интерес.

В НС са постъпили 4 предложения за ръководство на ЦИК

В деловодството на Народното събрание са постъпили четири предложения за ръководство на ЦИК, съобщиха от пресцентъра на Народното събра...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика