Президентът отвърна на удара - наложи вето на Изборния кодекс

26417
Президентът отвърна на удара - наложи вето на Изборния кодекс
Снимка: БГНЕС

След като буквлано преди по-малко от час Правната комисия на парламента реши да отхвърли законодателната инициатива за изборния процес на президента Росен Плевнелиев, той реши да наложи вето върху новия Изборен кодекс. Президентът обаче все още не е публикувал подробно мотивите си за конкретно оспорваните текстове, а е упоменал само възраженията си по кодекса като цяло.

Приетият от Народното събрание Изборен кодекс въвежда правила, на които може да бъде дадена положителна оценка и които допринасят за подобряване на регламентацията на изборния процес. Въпреки безспорно положителните стъпки, Кодексът не постига устойчива регламентация, която да отразява обществените очаквания и декларирания от управляващите ангажимент в тази посока. Това заявява президентът Росен Плевнелиев, а изявлението му е качено в сайта на президентството съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Някои от най-актуалните въпроси, които са в центъра на обществения дебат, са оставени без регулация, а по отношение на други, като възможността да се въведе дистанционно електронно гласуване, може да се отчете дори отстъпление от вече постигнатото – премахва се дори възможността то да се проведе експериментално.

Нерешени остават чувствителни въпроси като избирателните списъци, въвеждането на ефективна възможност гражданите да гласуват за личности, а мотивът да се създаде професионална Централна избирателна комисия не кореспондира с липсата на задължителни изисквания за професионален опит, подчертава Плевнелиев.

77 са новите неща в Изборния кодекс, заяви Манолова

С експертите, с които работихме по кодекса, изброихме 77 нови моменти в изборните правила, без да изпадаме в излишно детайлизиране. Т...

По тези причини и поради изключителното значение на изборното законодателство за функционирането на институциите и за общественото доверие към тях, президентът ще наложи вето върху някои от текстовете на Кодекса. Държавният глава счита, че това ще даде още една възможност на народните представители да подобрят регламентацията на изборния процес. Подробните мотиви на президента ще бъдат оповестени в най-кратък срок, се казва в съобщението на президента.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика