Приета е Стратегия за противодействие на радикализацията и тероризма

5392
Приета е Стратегия за противодействие на радикализацията и тероризма

Министерският съвет прие Стратегия за противодействие на радикализацията и тероризма (2015-2020) и План за изпълнението й. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Стратегията отразява волята и вижданията на правителството за прилагане на политики за противодействие на радикализацията и тероризма. Фокусът е поставен върху превенцията, без да се подценява значимостта и ролята на реактивните мерки. Предвижда се да бъде направен междинен преглед и актуализация на документа към средата на 2018 г., както и допълването му с нови елементи при внезапни и значителни изменения в средата за сигурност. Основните цели на стратегията са свързани с превенция на насилствената радикализация на отделни личности или групи в българското общество, противодействие на разпространителите на терористична и радикална пропаганда и лицата, набиращи членове на терористични организации, предотвратяване и пресичане на терористична дейност на и от територията на България, осигуряване чрез правни и институционални механизми на ефективно наказателно преследване на организаторите, извършителите и помагачите на действия, свързани с радикализация или тероризъм, минимизиране на последствията от терористична дейност, изграждане на доверие в гражданите и обществото, както и на активност по отношение на противодействието на радикализацията и тероризма.

САЩ гледат с безпокойство на възраждането на Ал Кайда

Изглежда, в Афганистан се възражда стар враг, тъй като тренировъчни лагери на "Ал Кайда" са започнали да никнат в страната. Това принуж...

Планът е разработен с цел определяне на конкретни дейности, които да подпомогнат изпълнението на Стратегията. Комплексът от мерки обединява дейностите на държавните органи, институции, организации и на гражданите за формиране и използване на способности за разкриване, възпиране, предотвратяване и активно противодействие на рисковете, заплахите и последиците, породени от насилствената радикализация и тероризма. Основните цели в него конкретизират целите на Стратегията и са: изработване на ефикасна правнонормативна рамка за превенция на радикализацията на отделни лица или групи от българското общество и на привличането на български граждани към терористична дейност; изграждане на система за мониторинг и координация с цел възпиране на разпространителите на радикална пропаганда и на лицата, набиращи членове на терористични организации; подобряване организацията и дейността на специализираните структури на държавата с цел ефективно противодействие на използваните от международните терористични организации методи и средства за осъществяване на терористична дейност; разширяване и задълбочаване на административния капацитет на служителите от държавния сектор, изпълняващи задачи по противодействието на радикализацията и тероризма.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика