Проф. Близнашки: Миков сътвори правен абсурд, вкарваме изборния референдум във ВАС

29655
Проф. Близнашки: Миков сътвори правен абсурд, вкарваме изборния референдум във ВАС
Снимка: БГНЕС

Председателят на Народното събрание Михаил Миков сътвори правен абсурд. Това заяви в коментар за Actualno.com професор Георги Близнашки, който е председател на Инициативния комитет за референдум за изборните правила.

Както стана вече ясно, Миков на практика блокира инициативата, при това в официално писмо. Защо обаче се случи това – причината е в недопустимо смесване на законови текстове в търсене на изгодна хипотеза, каза професор Близнашки. И обясни в подробности пред Actualno.com какво има предвид.

Миков проваля референдума за изборните правила

Референдумът за изборните правила, който защитава инициативен комитет начело с професор Георги Близнашки, е на път на практика да се пр...

В края на миналата седмица получихме най-сетне дългоочаквания отговор от г-н Миков – писмено, да уточня. В това писмо той ни уведоми, че няма да ни даде възможност да отстраним допуснатите нередности в подписката за Изборен референдум в едномесечен срок, както е според чл. 13, ал. 4 от Закона за прякото участие на гражданите в управлението (ЗПУГР). Каква е причината – според Миков този едномесечен срок всъщност влизал в рамките на тримесечния срок по чл. 12-ти, ал. 8, който се отнася до събирането на подписите, разказа проф. Близнашки пред Actualno.com.

Тази теза е един правен абсурд. Разсъжденията на г-н Миков са напълно несъстоятелни, защото това са две различни хипотези – чл. 13, ал 4 и чл. 12, ал. 8, които нямат нищо общо помежду си. Действително тримесечният срок е изтекъл, но това е абсолютно различна хипотеза – говорим за събирането на подписи, не за правната възможност да се поправим. Член 13, ал. 4 е императивен и не може да се тълкува по такъв начин – председателят на Народното събрание е длъжен по ЗПУГР да ни даде един месец срок, за да отстраним констатираните от ГРАО нарушения, категоричен е Близнашки.

В момента г-н Миков се опитва да бламира инициативата и затова говори за гласуване в Народното събрание с обикновено мнозинство във връзка с инициативата – без да допусне да внесем валидна подписка с 500 хил. подписа, уточни Близнашки. И добави – ще се обърнем към Върховният административен съд (ВАС) и вярвам, че той ще отсъди в наша полза. Тогава всяко едно решение на Народното събрание, пречещо на инициативата, ще бъде обезсилено.

Ето и какво е предложението на президента Росен Плевнелиев за референдум за изборни правила. То се състои от следните три въпроса:

Миков не спазва закона и бяга от изборния референдум, категоричен е проф. Близнашки

Големият проблем с подписката за референдума за изборния процес сега е друг – председателят на Народното събрание г-н Михаил Мико...

1.Въпрос: Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно?

2.Въпрос: Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми?

3.Въпрос: Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика