Проф. Михаил Константинов: Избори през юли са невъзможни, да си починем от политически глупости

20513
Проф. Михаил Константинов: Избори през юли са невъзможни, да си починем от политически глупости
Снимка: БГНЕС

Абсолютно невъзможно е да има избори през юли. Това е казано и в Конституцията, и в Изборния кодекс, но явно те не се четат. Така бившият шеф на "Информационно обслужване" професор Михаил Константинов коментира думите на лидера на БСП Сергей Станишев за предсрочни парламентарни избори дори в края на юли.

"Нормалният технологичен срок за произвеждане на предсрочни избори е 90 дни. В него се включват консултациите с политическите сили, самата Конституция определя 60-дневен хоризонт. За 60 дни преди датата президентът издава указ, в който има две неща - назначаване на служебен кабинет и насрочване датата на изборите. Освен това президентът има възможност внимателно да обмисли своите действия. Сега е 10 юни, като добавим 90 дни, не се получава през юли да има избори", коментира проф. Константинов.

Сергей Станишев: Оставка на кабинета, но след вота на недоверие, може предсрочни избори през юли

В последните дни наблюдавам как някои тълкуват нашите качества като недостатъци. Освен любезна усмивка можем да показваме и характер. Н...

По законова процедура след като едно правителство подаде оставка, то президентът връчва три мандата на партиите в парламента за съставяне на нов кабинет. Първият мандат е за най-голямата политическа сила, в случая ГЕРБ, вторият е за втората по големина - БСП, а третият - за една от останалите партии, по избор на президента, в случая ДПС или "Атака". Вторият и третият мандат се връчват само ако първият е отказан. Срокът да се вземе решение от дадена партия какво да прави с мандата е една седмица, но само когато става въпрос за първите две партии. При третия мандат няма краен срок за решение.

Според проф. Константинов правилната дата за предсрочни избори е 12 октомври. "Септември е глупаво да се проведат предсрочните избори, защото цялата кампания трябва да е през лятото. Хайде да оставим българския народ да си почине малко от глупостите на българските политици", призова проф. Михаил Константинов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика