Прокуратурата поиска оправдателната присъда на Цветанов да бъде отменена

4721
Прокуратурата поиска оправдателната присъда на Цветанов да бъде отменена
Снимка: БГНЕС

Прокуратурата поиска оправдателната присъда по делото срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов за шестте „НЕ” да бъде отменена и делото да бъде върнато за ново разглеждане от друг състав на Софийския апелативен съд (САС), предаде БГНЕС.

"Винаги съм се ръководил от закона като вътрешен министър, каза Цветанов в последната си реч пред последната инстанция. Според адвокат Менко Менков, който го защитава, прокуратурата не е поискала той да бъде осъден нито в касационния протест, нито в изказването на прокурора пред ВКС.

Той добави, че дори и делото да бъде върнато, няма как клиентът му да бъде признат за виновен. "В касационния протест прокуратурата е поискала само отмяна на оправдателната присъда на Цветан Цветанов и връщане на делото на друг състав на апелативния съд. В протеста не е посочено, че прокуратурата иска г-н Цветанов да бъде осъден. Вероятно това е някакъв нелеп пропуск, но законът изрично задължава обжалващия, в случая това е прокурорът, да каже на ВКС какво иска да се случи след връщане на делото. Което означава, че всички аргументи, които изложи прокуратурата, съответно и защитата, дори да доведат до ново разглеждане пред състав на апелативния съд, не могат да доведат до осъждане", обясни адвокат Менков, цитиран от "Правен свят".

Цветанов: Службите държат под контрол ситуацията на летището

Службите за сигурност са се справили със ситуацията, трябва да успокоим хората и да не позволим да се създават психози. Това заяви шефъ...

Върховният касационен съд (ВКС) ще реши в едномесечен срок делото срещу Цветанов. Това е делото, по което Цветан Цветанов бе признат за виновен от първата съдебна инстанция - Софийски градският съд (СГС) и бе осъден на 4 години затвор.

Прокуратурата изправи Цветанов на подсъдимата скамейка заради това, че като вътрешен министър е дал шест отказа за разпореждане за подслушване на три лица. Обвинението е за неизпълнение на служебни задължения с цел осуетяване на наказателно преследване. Тази присъда бе потвърдена и от Софийския апелативен съд (САС).

Върховният касационен съд обаче обаче отмени решението на САС и върна делото за ново разглеждане от друг състав на съда. При повторното разглеждане там, САС оправда Цветанов.

Прокуратурата протестира това и поиска върховните съдии да отменят оправдателната присъда на САС и делото да бъде върнато за ново разглеждане от друг състав на САС.

Цветанов: Ако вземе страна между Русия и Турция, може да изпаднем в неблагоприятна ситуация

Да имаме по-балансирани изказвания, да бъдем много внимателни и да се надяваме, че разумът ще надделее. Защото ако влезем в спиралата н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика