Прокуратурата ще протестира присъдата на Октай Енимехмедов

23060
Прокуратурата ще протестира присъдата на Октай Енимехмедов
Снимка: БГНЕС

Прокуратурата ще протестира присъдата на Октай Енимехмедов. Това каза пред журналисти Илиян Точев, прокурор по делото срещу Октай Енимехмедов, след като съдът произнесе присъда от 3 години и 6 месеца лишаване от свобода и призна Енимехмедов за виновен за закана за убийство.

С оглед обстоятелството, че съм поддържал, и съм все още на това мнение, че умисълът, прекият, излиза, мисля да протестирам, каза прокурорът по делото. По думите му няма пречка да се произнесе и втора, трета инстанция. „Днес делото не приключва. Това е една първа стъпка – така е преценил съдът", посочи прокурорът.

Октай получи 3 години и 6 месеца, оправдаха го за опит за убийство

Присъда от 3 години и 6 месеца получи Октай Енимехмедов, който направи опит за атентат срещу почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Е...

Безспорно е, че опит за убийство може да бъде извършен само от упор, при разстояние 1 сантиметър. Много по-лесно беше да остане първото обвинение, и да не се опитваме да докажем по-тежкото. Заканата за убийство, от 1 до 6, също е тежко, умишлено. „Би било нелогично да не повдигна обвинение за опит за убийство, при положение, че експертизата дава становище, че е възможно да се причини смърт от близко разстояние, и неговите действия относно стремежа му да влезе в непосредствена близост до пострадалия и да произведе изстрели”, заяви прокурорът, цитиран от Фокус.

На въпрос разколебахте ли се после в процеса, прокурор Точев посочи: "Напротив – намирам, че по време на процеса се събраха дори допълнителни доказателства – показанията на свидетеля, дадени пред съдебния състав, в които казва, че му е обяснил, че пистолетът не следва да бъде използван с тези муниции, на разстояние по-малко от 1 метър срещу хора, дори при самозащита. Затова е съдът – за да разреши спор между две страни. Не искам да живея в страна, в която съдът ще се съгласява с всички".

На въпрос дали общественото мнение, в лицето на съдебните заседатели, е имало значение, прокурорът каза: На една от мерките, двама от съдебните заседатели имаха особено мнение, искаха да бъде изменена. В някои дела надделява становището на съдебните заседатели, първо с един съдия, не се слуша мнението на младшия съдия и после се чете обратна присъда.

На въпрос смятате ли, че на горна инстанция, където ще има само съдии, може да има нова преценка на доказателствата, Точев заяви: Може да има и в двата варианта – и в по-малко наказание, по-лека квалификация, по-тежка квалификация.

На въпрос според вас какво е общественото мнение, тъй като според защитата на Енимехмедов, обществото му симпатизира, Точев посочи: Това е мнение на всеки гражданин. Много е интересно, в България, когато нещо се случи на друг, всички викаме „оле”, а когато се случи на нас, тогава ореваваме до небесата.

Проявих геройска доблест, заяви Октай Енимехмедов

Аз, гражданинът Октай Енимехмедов, проявих доблест, съпоставима с тази на героите от гръцката митология и положих усилия да защитя св...

Попитан дали се опасява сега, че ще има реакция от ДПС, които очакваха, че ще има тежка присъда, която ще порицае сериозно този човек, прокурорът каза: В един съдебен процес винаги има недоволни хора, затова последните години съдебната система е оплювана. Ако едно производство не приключи със споразумение, винаги има недоволна страна и това е нормално – и в гражданското право, и в административното право.

На въпрос смятате ли, че прокуратурата е защитавала правилната позиция, Точев каза: Аз съм я защитавал, да говорим конкретно – аз съм изпратил делото, аз съм го приел после.

Попитан подведен ли е от експертите, Точев заяви: Не, експертите защитиха експертизата. Въпросът е доказването на умисъла – прекия умисъл, което действително е трудно доказуемо, но не е невъзможно, с оглед поведението на Енимехмедов на сцената.

„Дори може да се разсъждава за един внезапен умисъл, при който, вече, като се качва на трибуната, тогава започва да го преследва, но това са неща, за които трябва да отговори горният съд”, заяви той.

Присъдата може да бъде обжалвана в 15-дневен срок.

Октай Енимехмедов е искал да умъртви Ахмед Доган, убедени са от прокуратурата

Делото срещу Октай Енимехмедов продължава с пледоарии на прокурора. Според прокурора, делото е фактически изяснено. Подсъдимият е отишъ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика