Промените в Закона за ДАНС бяха окончателно одобрени на ниво комисия

2760
Промените в Закона за ДАНС бяха окончателно одобрени на ниво комисия
Снимка: БГНЕС

Промените в Закона за ДАНС, с които се създава Национално звено за получаване и обработване на резервационни данни на пътниците в България, превозвани по въздух минаха на второ четене в Комисията за контрол на службите, предаде БГНЕС.

Председателят на комисията Димитър Лазаров обясни, че са приели на второ гласуване промените в закона, който касае резервационните данни, т.е. обмяна на данни за пътници. „Това е една мярка, която в много държави вече ще влезе, в някои дори е влезнала, с оглед на предотвратяване на терористични атентати, отвличане на самолети”, каза той. Лазаров посочи, че просто държавите се ангажират институциите да обменят тези данни.

Проектът за изменение в закона е внесен от правителството на 14 октомври миналата година и мина без проблеми на първо четене. Предложените промени са резултат от стартиралия през 2013 г. проект „Създаване на Национално звено за събиране и обработване на резервационни данни на пътниците в Република България”, осъществяван с финансовата подкрепа на Европейската комисия. Бенефициент по проекта е ДАНС, в чиято структура се предвижда да се създаде Националното звено. Със законопроекта се създава национална правна уредба на получаването и обработването на резервационни данни на пътниците в Република България, превозвани по въздух.

Лазаров посочи, че предстои да излезе такава директива, която може би ще препоръча не само за въздухоплавателните средства и за други средства да има такава обмяна на данни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика