Протест за съдебната реформа пред НС, на контрапротеста ходят 14-годишни

7759
Протест за съдебната реформа пред НС, на контрапротеста ходят 14-годишни
Снимка: БГНЕС

Думичката „протест” отново е актуална, след като рано тази сутрин започна протест в подкрепа на съдебната реформа. Те са на площад „Народно събрание”, а откъм „Александър Невски” има и контрапротест. Хората общо обаче не са много – на практика на всеки протестиращ се пада по един полицай.

Народните представители бяха посрещнати със залп от домати, като стълбите пред главния вход са покрити с червените плодове.

Радан заплаши: Ако има отбор "ГЕРБ - ДПС", ние нямаме място там

От всичките екстремни 10 точки, които записахме в предизборната си програма за съдебната реформа, сега настояваме за само една – ...

Категорично против подмяната на съдебната реформа. Подмяната е договорена между г-н Борисов, между г-н Местан т.е. агент Павел и г-н Първанов т.е. агент Гоце, заявиха протестиращите в подкрепа на съдебната реформа пред Нова телевизия. Така нещата ще си останат на фаза кривосъдие, не правосъдие, добавиха те. Оставаме с впечатлението, че България се управлява от ГЕРБ, ДПС и АБВ, сигурни са протестиращите.

Ако този кабинет не може да направи дълбоки промени, то не може да си свърши работата. Ако не може да се свърши работа, правителството да си ходи. Вижте кой не иска промяна – ченгета, които ги е страх от лустрацията, заявиха протестиращите.

През цялото време на изявлението по високоговорител се отправяха послания, включително „Оставка” и призив към Реформаторския блок и Радан Кънев персонално да не се огъва.

Същевременно контрапротестиращите, за които характерното беше, че бяха доста млади, дори в тийнейджърска възраст, поискаха оставка на Христо Иванов. „Просто искаме реформа, не съм много запознат, тук съм заради приятел”, призна един от младежите, които добави, че е на 14 години. И не можа да отговори какво прави на политически протест и какви са мотивите да иска оставка на някого.

Мл. Червеняков: Сегашното положение не може да се търпи повече

Съдебната реформа е без алтернатива. Сегашното положение не може да се търпи повече. Това каза пред bTV посланикът на България в Черна ...

Същевременно приключи и днешната среща между Бойко Борисов и Михаил Миков. Очаквано БСП няма да подкрепи предложените от правосъдния министър Христо Иванов промени, но след срещата премиерът заяви, че партньорите му т.е. Реформаторите били политиканствани. Това му казал лидерът на БСП Миков, който обяснил на срещата, че Реформаторите искали промени, които нямало как да бъдат реализирани на практика.

Журналистическата гледна точка

Според дългогодишния съдебен журналист Петя Владимирова сега се търси консенсус около предложения на ДПС. Разликата между предлаганото от Реформаторите и ДПС не е техническа, а по същество и засяга начинът, по който ВСС ще взема в бъдеще решения. Не може да има реформа, без да има реформа на ВСС, сигурна е Владимирова. Сега може да се случи от прокурор да зависи кадровото израстване на съдия и обратното. ДПС предлага финалното решение за това да се взема от ВСС на общ пленум, с тайно гласуване, което означава предпоставка нищо да се промени, въпреки че ще има две колегии. Размива се отговорността, сигурна е Владимирова. Тя добави, че ВСС си позволява да нарушава закона, защото главният прокурор има мощно влияние – не само сегашният, каза журналистката.

В дискусията се включи и скандалната Ива Николова, която се измете от ТВ7 с оставка в ефир, след като усети, че нещата в медията на Цветан Василев загрубяват. Според нея когато парламентът единодушно избирал и пляскал на новия състав на ВСС, така се правело реформа. Конституционно мнозинство т.е. 180 гласа в това Народно събрание няма, смята Николова. Според нея гражданското общество в България, ходещо по протестите, било назначено. Тя визираше и протестиращи, и контрапротестиращи.

След срещата Борисов - Местан - Кънев: Съгласие няма

"Нямаме съгласие. Има отстъпление за постигане на консенсус в рамките на парламента", обяви преди минути лидерът на ДСБ Радан Кънев сле...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика