Първанов: БСП и ДПС са в дълг към държавността

18019
Първанов: БСП и ДПС са в дълг към държавността
Снимка: БГНЕС

„На всички ни ще бъде трудно да мотивираме не само левите, но и десните, да мотивираме българските избиратели”. Това каза на пресконференция в Шумен Георги Първанов, президент на България в периода 2002 – 2012 година и представител на АБВ в отговор на твърденията на депутати от БСП, че АБВ трудно ще привлече леви избиратели. Първанов допълни, че ако някой не е разбрал това, значи „не е в час”, предаде Агенция "Фокус".

Според Георги Първанов, „управляващите са в огромен дълг по голямата тема за държавността и за авторитета на институциите. И това ще им струва много”. Георги Първанов заяви, че Димитър Дъбов (бел. ред - депутат на БСП от Шумен) е сред тези, които носят пряка отговорност за това БСП да се превърне в заложник на ДПС във всяко отношение. Кадровата политика се формира на друго място, извън „Позитано” и Димитър Дъбов ще трябва да обясни това на избирателите, посочи още Първанов. Той допълни, че натискът от страна на „Позитано” върху хора, които симпатизират на АБВ е наистина уникален. Той е не просто недопустим, но и смешен. Въпреки това АБВ ще има двуцифрен резултат на предстоящите евроизбори, прогнозира убедено лидерът на „Алтернатива за българско Възраждане”.

Калфин е по-добър избор за евродепутат от мен, каза Първанов

Винаги съм казвал, че моята стихия е националната политика. Ивайло Калфин е далеч по-добър от мен във външната политика. Така бившият п...

Хората са разочаровани от политиката на предишното правителство и от действията на сегашното. Има разочарование и от целия преход, призна Първанов. Той попита: „С какво сегашното управление мотивира ляво-настроения избирател? С това, че изневери на дузина предизборни обещания, все свързани с изконните леви ценности”. Георги Първанов даде за пример отношението към Русия във връзка със събитията в Крим. Вече дори и Бойко Борисов се изказа срещу икономическите санкции върху Русия, само от „Позитано” стоят на позициите на президента, подчерта Първанов. На Консултативния съвет по национална сигурност половината от ръководството на БСП е подкрепило резолюцията, която е „най-антируския документ в новата българска история. Първанов попита още дали хората от „Позитано” си дават сметка как избирателите на социалистическата партия приемат един такъв акт - „откровена изневяра на всичко онова, което има в историята на българската левица”.

Коментирайки сезирането от днес на Конституционния съд относно указа, с който бе назначен състава на ЦИК, Георги Първанов отбеляза, че президентът Росен Плевнелиев е постъпил в противоречие със законовите изисквания. По неговото време не е имало скандали в това отношение, защото е действано и по избирателния закон, и по законите на математиката. Но допълни, че не само президентът, а и парламентарното мнозинство е играло не по правилата, лишавайки ГЕРБ - партията с най-голям брой народни представители, от присъствие в ръководството на ЦИК. Тоест те носят своята отговорност в „морално-политически план”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика