Р. Кънев: Случайно разпределение на делата в съда няма

20330
Р. Кънев: Случайно разпределение на делата в съда няма
Снимка: БГНЕС

В българския съд случайно разпределение на делата няма, освен на думи. Напротив - има ясни данни за нарочно и контролирано разпределение. Това заяви в пленарната зала на Народното събрание съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок и лидер на ДСБ Радан Кънев в декларация от името на групата.

Той определи като стряскащи изводите от проверката на софтуера за случайното разпределение на дела в българската съдебна система.

Радан Кънев дава на съд Николай Бареков

Лидерът на ДСБ Радан Кънев ще заведе дело за клевета срещу Николай Бареков. Говорителят на Реформаторския блок съобщи това преди минути...

Кънев каза, че имали всички основания за съмнения по повод на разпределението на делото за фалита на КТБ. "Проблемът не е случен и със сигурност не е плод на грешка. Става дума за съзнателно манипулиране на процеса на създаване и съхранение на софтуерните кодове от лица, пряко контролирани от ръководителите на съдебната система, т. е. от тези, които подозираме, че ръководят тази манипулация", заяви той.

„Ще цитирам мой близък, който извърши проверка на доклада, тъй като го помолих да ми каже с едно изречение какво разбира той като експерт от доклада. Отговорът му беше: „Всеки идиот може да манипулира тази система. Не е необходимо да е софтуерен инженер, не е необходимо да е грамотен компютърен специалист, достатъчно е да направи просто няколко елементарни трика", добави лидерът на ДСБ, предаде Дарик радио. По думите му тяхно задължение е да се промени законодателната рамка, за да гарантират, че това нещо няма да се повтаря.

Според лидера на ДСБ трябва да се предприемат спешни мерки, с които да се гарантира ново задание за изготвяне на такъв софтуер и прозрачност при избора на независим изпълнител, въвеждане на политика за отворени данни и автоматично публикуване в интернет на данните за подбора при всяко разглеждано дело. Кънев добави, че трябва да се вземе решение, с което и IT-администраторите, съдиите и служителите по никакъв начин да не могат да манипулират дори при спиране на електричество или на интернет връзка. Той уточни, че в доклада пише, че проблем с интернет-връзката при избора на съдия по делото "КТБ" не е имало.

"Това не са типът мерки, по които лесно ще постигнем консенсус от всички играчи във властта и системата, защото това би бил консенсус между невестулката и кокошките или между вълка и агнетата", отбеляза съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок, предаде БТА.

4500 дела се бавят с години

Близо 4500 дела са забавени повече от 5 години и все още се влачат по съдилища. Повечето от тях са наказателни - близо 2700, а гражданс...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика