Радан Кънев: ГЕРБ позволи на ДПС да се включи във вота на недоверие

3130
Радан Кънев: ГЕРБ позволи на ДПС да се включи във вота на недоверие

Скандално изказване по отношение на вота на недоверие за сферата на здравеопазването направи лидерът на ДСБ Радан Кънев. Кънев беше категоричен – ДСБ подкрепя здравната политика.

Според него този вот е интрига на ГЕРБ, ДПС и БСП. ДПС ходиха при ГЕРБ за разрешение да подпишат вота на недоверие – много са евтини, лесни и смешни, коментира Радан Кънев. По думите му ДПС са питали ГЕРБ в какъв вот може да се включат – за вътрешен ред и сигурност не можело, за здравеопазване можело. Искат да ни поставят натясно, но няма да стане – не може на нас да ни търсят провалите в други сфери, обясни Кънев.

Радан Кънев: Коалицията Реформаторски блок е изчерпана

Новият десен проект няма нищо общо с коалицията Реформаторски блок /РБ/, която е изчерпана. Това заяви лидерът на Демократи за силна Бъ...

Не съм избутал ДСБ в опозиция. Ако съм направил нещо на сила, то е, че вкарах ДСБ във властта. Аз и почти цялото ръководство бяхме убедени, че трябва да се опита, заяви лидерът на ДСБ пред bTV след вчерашното заседание на ДСБ, с което беше обявено, че ще се прави нов десен проект.

Кънев изрази задоволство, че при минус 20 градуса на вчерашното заседание на ДСБ дошли 50% повече хора, отколкото имали право да присъстват. Той заяви, че е видял дух на спокойствие и зрялост, за разлика от предишни заседания, когато срещу различните мнения веднага се е изразявало недоволство. Единственото единодушно мнение е за позицията на ДСБ – извън властта. Имам подкрепа, чувам го в страната, даже доста хора ми казват: „Чак сега ли го разбра”, обясни тъмносиният политик.

Резонно притеснение е притеснението, че ДСБ може да се изолира. Поел съм рискът, но считам, че той е много малък, посочи Радан Кънев, коментирайки позицията на здравния министър и бивш зам.-председател на ДСБ Петър Москов, че с излизането от властта ДСБ ще се капсулира отново. Можем да понесем властта, без да се изкушим. Ние оцеляхме без субсидия, доказахме го. Много хора се качват по стълбата на Смирненски и се подхлъзват след това. Петър Москов си е горе, дай Боже да слезе по стълбата, а не да падне. ДСБ сега слиза по стълбата, което е непознато упражнение – трудното е слизането, каза Кънев.

За новия десен проект Радан Кънев обясни, че Реформаторският блок почнал да си назначава партийните секретари на ключови постове, вместо хората, заради които Реформаторите влезли в парламента. Според Кънев ДСБ сега ще прояви такт и търпение по отношение на членството си в Реформаторския блок, защото с повечето хора при Реформаторите имали еднакви идеи и цели. Съображенията ни да останем са за нашите колеги, които да имат време да извървят своя път относно червените линии в политиката и границите им на търпимост. ДСБ не успя да консолидира хората в България, които искат промяна. Чрез Реформаторският блок това беше на крачка да стане, но заради политически егоизъм не се получи – визирам и ДСБ, не само другите, да не подскачат колегите, поясни тъмносиният политик. Той добави и, че коалиционното споразумение с ГЕРБ е било най-доброто възможно за промяна, но ГЕРБ са нарушили неколкократно договореното.

В БСП са започнали консултации по вота на недоверие

Създадени са групи, които да започнат работа по мотивите на вота на недоверие към правителството. Това каза пред журналисти Михаил Мико...

Няма да се кандидатирам за президент. На България е нужен президент, независим от правителството – да се бори за реформа на правосъдието, да се води прозападна политика, да се заздравят отбранителните ни способности, посочи Кънев. Как да подкрепим кандидат на ГЕРБ, когато правителството на ГЕРБ точно в тези области не се справя, попита той след като му беше зададен въпрос дали ДСБ ще застане зад кандидат на партията на Бойко Борисов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика