Радан Кънев: Охраната на политици не може да е четири пъти по-скъпа от борбата с тероризма

7757
Радан Кънев: Охраната на политици не може да е четири пъти по-скъпа от борбата с тероризма
Снимка: БГНЕС

Не искам да говоря за детайли като откриване или закриване на НСО. Въпросът е, че НСО е един остатък от комунистическия режим, който не съществува в демократичните държави - нито една европейска държава няма такъв аналог. Това заяви в свой коментар в парламента лидерът на ДСБ Радан Кънев.

Шокиращото при НСО са данните за сравнение на персонала и бюджетите на отряда за борба с тероризма и Национална служба охрана. За борба с тероризма ние имаме около 120 души и бюджет от около 4 млн. лева годишно, а за служба охрана - 1200 души и около 40 млн. лева годишно. С други думи за борба с тероризма отделяме пъти по-малък ресурс, отколкото за охраната и обслужването. Нека да бъдем честни - и обслужването на един почти неограничен кръг лица, нещо също напълно непознато в европейската практика, обясни Кънев. Той подчерта, че не е ясно колко души всъщност се охраняват от НСО.

НСО ще остане на подчинение на президента, заяви Цветанов

Мога да заявя категорично, е че Националната служба охрана ще остане на подчинение на президента. Така тя ще бъде равноотдалечена и от ...

Давам добрия пример на Германия, където тяхната служба за борба с тероризма отделя един ограничен ресурс за охраната на хората, които са наистина заплашени от тероризъм - канцлера Меркел, членовете на правителството и хора, които отговарят за силовите структури в държавата. Може би 15- 16 души в 80 милионна Германия. Въпросът е във функциите, службите как се казват няма никакво значение. Въпросът е какъв бюджет се отделя за охрана на висши държавни функционери и колко такива следва да бъдат охранявани, каза Кънев.

Според тъмносиния политик в България няма повече от 12 души, за които изобщо трябва да се мисли за охрана. Аз самият, като ме гледате, нямам нужда от НСО. Естествено, че премиерът и вътрешният министър имат, добави той.

Службата трябва да изглежда малка, преди всичко да знаем за кого се грижи и бюджетът ѝ да бъде много по-малък от този на борба с тероризма, смята Кънев. А естествено, че тези великолепно подготвени хора, може би едни от най-добрите професионалисти в държавата, трябва да бъдат насочени към сигурността на всеки български гражданин, а не към сигурността на шепа лица, сигурен е народният представител. И поиска в прав текст кадри от НСО да отида към борбата с тероризма. В защита на тезата си Кънев каза още, че не може такива професионалисти да ги пращат за кисело мляко, вместо да работят наистина за националната сигурност.

Можем да предложим конкретни промени в закона, но в момента това е фаза на политически разговор, тъй като не сме стигнали до първо четене и е достатъчно рано да го обсъдим дали има нужда да харчим 40 млн. лева и имаме ли нужда да охраняваме толкова много лица, подчерта Кънев. Той призна, че Реформаторите не са взели решение дали ще подкрепят законопроект, касаещ НСО.

Велизар Енчев атакува депутатите, президента и НСО в рамките на бюджет 2015

Бюджет 2015 е изцяло антисоциален. Спирам се на три сектора, в които е задължително Народното събрание да вземе отношение. Три места, ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика