Радан Кънев: Управляващото мнозинство не смее да реформира прокуратурата

7839
Радан Кънев: Управляващото мнозинство не смее да реформира прокуратурата
Снимка: БГНЕС

Същността на съдебната реформа е борба с корупцията. Това често е премълчавано, но е най-важната цел на всички предлагани промени, заяви съпредседателят на Реформаторския блок (РБ) Радан Кънев пред Гражданска инициатива "Правосъдие за всеки".

Разделянето на ВСС на две камери, например, цели да намали възможностите за корупция в съдебната номенклатура. Втората мярка - реформа в прокуратурата, обаче за съжаление на този етап не събира достатъчно политическо мнозинство, сподели Кънев. Според него в момента българската политическа класа няма сила и воля за промени в прокуратурата. Не е случайно, че в правителственото споразумение такива промени в текстовете за съдебната реформа липсват, подчерта той.

Обявиха имейл за мнения за съдебната реформа

Министерството на правосъдието обявява имейл адрес jReform@justice.government.bg, създаден специално за становища по проекта за Закон...

Не мисля, че в настоящото управляващо мнозинство има смелост и воля за реформи в прокуратурата. Въпреки това, между първо и второ четене на промените в конституцията, Реформаторският блок ще предложи промени в прокуратурата, обеща Кънев. Не съм оптимист, че те ще бъдат приети, защото в момента РБ е единствената политическа сила, която има истинска воля за реформи в прокуратурата. Надяваме се, че с нарастващ обществен натиск и с нашата воля един ден тя да стане факт, добави тъмносиният политик.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика