Реформаторите готвят сложни еквилибристики, за да оцелеят политически

2490
Реформаторите готвят сложни еквилибристики, за да оцелеят политически
Снимка: БГНЕС

Петте партии от Реформаторския блок (РБ) ще правят ново споразумение до средата на май, а на 10 юни ще направят конфедеративен конгрес. Това предвижда проектът на пътна карта, определящ сроковете и стъпките за развитие на РБ.

Реформаторите ще се преобразуват в конфедерация, т.е. петте партии хем ще са самостоятелни, хем ще имат единно ръководство. И отново не е ясно дали ще има един председател, след като в сегашния си формат РБ така и не излъчи един председател и дори нямаше конгрес, на който въпросът да бъде обсъден.

Реформаторите не били укрили 90 000 лв., ставало въпрос за счетоводна грешка

Разминаването с 90 000 лв. в отчета на Реформаторския блок е счетоводна грешка, не става въпрос за злоупотреби. Това обяви Антони Тренч...

Според източници от РБ "пътната карта" се изработва от юристи под ръководството на Даниел Вълчев от "Движение България на гражданите" (ДБГ). Идеята за "пътна карта" бе лансирана от ДБГ в края на 2014 г. след поредните разногласия с "Демократи за силна България" (ДСБ) за провеждането на конгрес и избора на единен лидер на РБ. ДСБ настояваше за избиране на единен лидер, изтъквайки, че насипният вид на формацията няма да позволи продължаване на реформите, припомня Mediapool. Конгрес обаче не беше проведен, след като Кунева и СДС, водено от Лукарски, не поискаха да отидат.

Чисто процедурно ДСБ може да остане част от Блока, подписвайки новото споразумение. Остава обаче отворен въпросът дали това ще се случи, след като Радан Кънев вече обяви, че ще прави нов десен проект, но каза и, че ДСБ дава време на останалите си колеги в РБ, за да извървят сами пътя си и да се убедят в несъстоятелността на сегашното правителство. А и според различни мнения пътната карта се прави, за да се изкара ДСБ от Блока, макар че Петър Москов, който все още е член на партията на Радан Кънев, може и да стане обединителна фигура в новото ръководство на РБ.

Засега четирите партии от Блока, декларирали лоялност към правителството (ДБГ, СДС, БЗНС и НПСД), както и преминалата в опозиция ДСБ твърдят, че целта им е да останат единни.

След като се проведе наричания от РБ "Конфедеративен конгрес", партиите от Блока планират да подпишат до 15 юли още едно коалиционно споразумение - за общо явяване на президентските избори. За да се стигне до тези стъпки обаче партньорите са решили до 1 март ръководствата на всяка от партиите да представи през хората си в централната и местна власт приоритетите си в управлението. До 1 април пък Блокът има амбиция да приеме правила за асоциирани членове и започване на разговори с нови формации за асоцииране. До края на април РБ трябва да приеме решение за обединяване около общи кандидати за президент и вицепрезидент.

Румен Петков дава Реформаторите на прокурор заради укрити пари

Фактът, че професор Вълчев ни гледа, показва, че ни счита за сериозен фактор. Той обаче не казва кой избра г-жа Кунева за образователен...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика