Реформаторите искат НС да участва в освобождаването на главния прокурор

9197
Реформаторите искат НС да участва в освобождаването на главния прокурор
Снимка: БГНЕС

Народното събрание да може предлага на Висшия съдебен съвет да предложи на президента освобождаване на главния прокурор. Тази идея за конституционна промяна представи пред журналисти депутатът от Реформаторския блок (РБ) Димитър Делчев, предаде БГНЕС.

Има няколко идеи и за това как да бъде освобождаван главният прокурор, посочи депутатът. Една от тях е Народното събрание с мнозинство от две трети да може да предлага на президента освобождаване на главния прокурор. За тази идея обаче, според Делчев погрешно, е прието решение на Конституционния съд, че трябва да се случи от Велико народно събрание. Поради тази причина от РБ имат идея НС да предлага на Висшия съдебен съвет, който от своя страна да предлага на президента освобождаване на главния прокурор. "Идеята ни е обаче всички промени да влязат в сила за следващия главен прокурор, за да е ясно, че ние нямаме нищо против и не влагаме политически смисъл", уточни Делчев.

Други идеи на РБ са свързаните с повишаване на отчетността на прокуратурата, каза Делчев. Целта е главният прокурор да може да се отчита и по конкретни казуси, е не веднъж годишно пред парламента. "Идеята ни е да може да бъде викан главният прокурор и да бъде длъжен да дава информация", каза Делчев.

Цацаров да си пише оставката!

Цацаров получи поредния шамар - от колегите си магистрати от Софийския градски съд, които погребаха и последната му надежда за провала ...

От Реформаторския блок предлагат и въвеждането на Индивидуална конституционна жалба. По този начин гражданите ще могат да защитават правата си, ако има противоречие между закон и Конституцията, каза народният представител.

Вчера отделните парламентарни групи са получили проект с предложения за конституционни промени, които касаят съдебната власт. Тепърва предстои те да бъдат обсъдени от групите и да се внесе законопроект в деловодството на парламента. "Получихме един документ, който ще бъде база на разискванията за промените в Конституцията. Този документ е готвен от експерти на Министерство на правосъдието и експерти от ГЕРБ. Това е само проект, настоя Делчев и обясни, че не става дума за внесен законопроект, който подлежи на обсъждане.

По всяка вероятност утре ще има среща на представители на отделните групи, за да се реши какво да бъде внесено точно за обсъждане в Народното събрание като реален законопроект.

"Реформаторският блок също има предложения, които ще внесем по надлежния ред", каза Делчев и обясни, че сред предложенията на РБ са например възможността за индивидуалната конституционна жалба, за да може "гражданите да защитават правата си и пред Конституционния съд.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика