Реформаторите предлагат прошка за информаторите за купуването на гласове

4262
Реформаторите предлагат прошка за информаторите за купуването на гласове
Снимка: Thinkstock

Хората, които са участвали в схеми за купуване на гласове, да не се наказват, ако съдействат за разкриване и осъждане на своите съучастници. Тази промяна в Наказателният кодекс предлагат депутатите от Реформаторския блок.

Информаторът ще придобива своеобразен имунитет срещу наказателно преследване само при условие, че доброволно и незабавно съобщи на МВР или прокуратурата за схемата. От РБ обясняват, че целта на законопроекта е властите да не преследват само "дребните риби", а тези, които организират и финансират купуването на гласове, предаде Mediapool.

81 партии и 3 коалиции са подали заявления за участие в изборите

81 партии и три коалиции подадоха в ЦИК заявления за участие в изборите за общински съветници и за кметове. Преди час изтече крайният с...

Тази идея за промяна в Наказателния кодекс върви в комплект с предложение за четворно завишаване на наказанието за купуването на гласове, което почти би го приравнило по тежест с убийството. Народните представители искат за това престъпление да се полага затвор от 6 до 20 години затвор. За сравнение основният състав за убийство предвижа от 10 до 20 години затвор.

Сега за това престъпление присъдата е глоба или затвор до 5 години, което поставя това престъпление в графата "леко наказуеми". Това означава, че няма как купувачите на гласове да бъдат подслушвани, а ако все пак бъдат изловени, то най-често се отървават с глоба или пробация. В този контекст леко завишаване на наказанията изглежда обосновано, но все пак четворно увеличение на наказателна репресия изглежда прекомерно.

Днес стана ясно, че Реформаторският блок се отказва от екзотичната си идея да се вкарват в затвора магистрати, които се срещат насаме с политици.

Точно преди края на лятната сесия на парламент депутати от РБ внесоха и веднага след това изтеглиха своя първи проект за промени в закона. Причината за изтеглянето му бе идеята им всеки магистрат да бъде вкарван в затвора за между две и пет години, ако бъде заловен да си говори насаме с политик. Предлагаше се и глоба за разговори тет-а-тет от 10 000 до 50 000 лева. Срещите между магистрати и министри да са позволени, ако на тях присъстват най-малко още трима души, предлагаха десните.

Смолянско село не иска да избира кмет

Жителите на смолянско село отказват да избират кмет. Според новите изборни правила всяко населено място с над 100 души трябва да си изб...

Още тогава беше очевидно, че предложението няма как да бъде прието, защото влиза в челен сблъсък с основния конституционен принцип, че всеки е невинен до доказване на противното. Няма как някой да бъде съден, само защото си е говорил с друг човек.

Идеята на реформаторите отнесе тежки критики от Висшия адвокатски съвет, който също я определи като противоконституционна. Като резултат от критиките десните оттеглиха предложението си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика