Реформаторите предупреждават: От 200 000 нови адресни регистрации, само 600 са отписани

4330
Реформаторите предупреждават: От 200 000 нови адресни регистрации, само 600 са отписани
Снимка: БГНЕС

Само 600 души са отрегистрирани преди местните избори, при близо 200 000 нови адресни регистрации. Това заяви депутатът от Реформаторския блок Димитър Делчев в сутрешния блок на Нова телевизия.

Проблемът е следният – централната власт, в лицето на МВР и Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), трябва да ходят и да проверяват дали кметовете си вършат работата. Решението е много просто – повече контрол. Предвидена е глоба между 500 и 3000 лева за несвършена работа от страна на градоначалниците, уточни Делчев, визирайки промяната в Закона за гражданската регистрация.

Проверките на адресните регистрации в област Бургас приключиха със заличавания

Близо 100 души са дерегистрирани в област Бургас месец и половина преди изборите на 25 октомври, съобщават от областната управа. Това ...

Нямам информация прокуратурата да е образувала досъдебно производство за купуване на изборите. Искаме обаче данни за това колко души са отрегистрирани, МРРБ има публичен регистър по въпроса, но последният запис е от месец юни, каза Делчев.

Попитан дали МВР и МРРБ имат ресурс да проявяват адресните регистрации, той отговори, че държавата трябва да може да отдели ресурс и има такъв – МВР имат навсякъде регионални поделения, подчерта депутатът. Проблемът е, че се регистрират по 100 души в една къща, а сега законът позволява до два пъти повече от обичайно живеещите в едно жилище. В Гърмен например няма нито една отчетена регистрация досега, посочи Делчев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика