"Реверанс" към военните - хем вземат заплата, хем пенсия

28178
"Реверанс" към военните - хем вземат заплата, хем пенсия
Снимка: БГНЕС

Мащабните полицейски протести, които вдигнаха на крак цялата страна, изглеждат вече като далечен спомен в навечерието на второто четене на държавния бюджет на ниво комисия. Днес, 30 ноември, Комисията по бюджет и финанси ще гледа освен законопроекта за бюджет 2016 година и законопроектите за Държавното обществено осигуряване, както и законопроекта за бюджета на НЗОК.

В разгара на полицейските протести стана ясно, че между първо и второ четене на бюджета ще бъдат внесени поправки, които изчистват от Преходните и заключителни разпоредби на Законопроекта за държавния бюджет т.нар. реформа на Владислав Горанов за МВР. По същество в нея се предвиждаше заплатите за обезщетение, плащани на работниците първа категория в системата на МВР да станат 10, а не 20, както досега, плюс намаляване на отпуската им от 30 дни на 20. Горанов бързо отстъпи за тези мерки, искайки те да важат само за новопостъпили – от 2016-та година нататък, но дори това не беше прието и сега всичко трябва да падне.

Синдикатите в МВР щели да обсъждат колко големи да са социалните придобивки три месеца

Няма втвърдяване на позициите, а просто започване на дебат и разговори. Това заяви пред медиите Добромир Добрев от Синдикална федерация...

Мнозина се учудиха, че военните не се присъединиха към протеста на полицаите, тъй като мерките засягаха и тях. Чуха се дори политически изявления как армията ни е проявила морал в случая.

Интересно е обаче дали въпросният морал не е свързан с промяна в Кодекса за социалното осигуряване (КСО), влязла в сила още на 15 август тази година. Съгласно промяната определени държавни служители и особено в армията ни, които "имат необходимия осигурителен стаж за пенсия, могат да се пенсионират без да се изисква освобождаване от служба, уволнение или прекратяване на правоотношението". Това гласи Параграф 49 от Преходните и заключителни разпоредби на (КСО). Или с други думи – хем продължаваш да работиш и вземаш заплата, хем си пенсионер и получаващ пенсия. На всичкото отгоре, в Параграф 50 е посочено, че до 31 декември 2018 година, който има необходимия стаж за пенсиониране, може да се пенсионира "независимо от възрастта му"! С други думи "изгодната оферта" важи от 15.08.15 до 31.12.18!

Източници на Actualno.com съобщават, че масово навършилите стаж в армията ни подават заявления за пенсия. Има поделения, в които няколко десетки служещи са дали заявка хем да вземат заплата, хем пенсия. Всичко е започнало, след като на 14-ти септември тази година военният министър Николай Ненчев подписва указания как да става това и какви документи са нужни за целта.

Според чл. 69 от КСО, който посочва кой има право на пенсия при навършен стаж, става въпрос за военнослужещи с 27 години общ осигурителен стаж и на възраст поне 52 години и 10 месеца. От догодина обаче възрастта се вдига с по 2 месеца на година, докато не достигне 55 години. Освен това в този член, но в различни точки, са посочени още служителите на ДАНС, на пощите, съдебна охрана, пожарникари, участващи в неотложни аварийно-възстановителни работи, при оперативна защита от наводнения и операции по издирване и спасяване и при химическа, биологическа и радиационна защита. Водолазите към „Пожарна безопасност“ пък се пенсионират при 15 години стаж и 42 години и 10 месеца, но тяхната пенсионна възраст също ще почне да расте от догодина.

Бюджетът за догодина мина на първо четене в комисия без Горанов, МВР иска още 8 млн. лева

Проектобюджетът за следващата година мина през парламентарната вътрешна комисия на първо четеne, предаде БГНЕС. „За” гласу...

На 25 ноември тази година беше приета и Програмата за развитие на българската армия до 2020 година, като в пленарна зала депутати от всички партии се зарадваха, че за пръв път от много време се тръгва на увеличение на военния бюджет.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Радев продължава срещите с потенциалните служебни премиери

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика