С над 800 000 лв. е ощетил общината кметът на Павел баня

9501

5 урегулирани поземлени имота (УПИ) съставляват целия увеселителен комплекс, плувният басейн с прилежащите към него сгради и терени. Това заяви на брифинг старши комисар Алекси Алексиев, директор на ОДМВР-Стара Загора, съобщи БГНЕС .

По-рано днес стана ясно, че кметът на Павел баня Станимир Радевски на 61 г. е арестуван от служители на сектор БОП – Стара Загора и СПС – Стара Загора под ръководството на окръжна прокуратура. Кметът е бил задържан от криминалистите вчера. Заедно с него в ареста е и концесионерът на плажа в града Теньо Паунов на 50 години. Той е съпруг на заместник-кмета на курортното градче Милена Паунова. В периода от 02.08.2004 г. до 10.11.2008 г. в качеството си на длъжностно лице Радевски е превишил правата си е прехвърлил пет УПИ на Паунов ведно с прилежащите към тях сгради и съоръжения, представляващи плажен и увеселителен комплекс в Павел Баня. С тези действия общината е ощетена със сумата от 803 800 лв. По случая се води досъдебно производство за престъпление по чл. 282, ал.2 вр. ал. 1 от НК. Повдигнати са обвинения на кмета за длъжностно присвояване и на Теньо Паунов за помагачество.

"Те са в 5 или 6 УПИ, които с действията си кметът е прехвърлил на другото лице, като по този начин е нанесъл щета на община Павел баня за над 800 000 лева. Чрез договор срещу вземане е станало прехвърлянето", уточни комисар Алексиев.

Създадено е едно задължение към община Павел баня от въпросния наемател на комплекса, което той е предявил като иск към общината, тя е приела, че има такова задължение и е решила по този начин в лицето на кмета да се разреши спора с този наемател. На два пъти, с два договора прехвърля собствеността на този комплекс на въпросния бизнесмен, уточни Алексиев. Той каза, че само за единия път по прехвърлянето има решение на Общинския съвет "и това не е в тази посока, а по-скоро на кмета му е разрешено да уреди неуредените отношения с въпросната фирма".

Иначе Алексиев подчерта, че няма решение на Общинския съвет, което да упълномощава кмета да извърши тези действия. "Още повече че въпросните терени са публична общинска собственост и по закон кметът няма право да ги продава. Направен е опит те да станат общинска частна собственост, за да могат те да бъдат продадени, но с решение след това е отказано", коментира Алексиев.

Става ясно, че първоначално фирмата предявява иск пред съда за направени подобрения. Въпреки че искът е спорен, общината назад във времето не си е защитила интереса, не е представила пред съда необходимото и въпреки че съдът е приел, че искът не е много основателен, след като го има, така първият иск е минал през съд, коментира Калин Янакиев от ОДМВР-Стара Загора. Задълженията много бързо нарастват с едни лихви през годините и тогава се появява втори иск. Фирмата, която стопанисва плажа, договорът е прекратен и изтекъл и е сключен нов договор с физическо лице през 2005 г., което по договор е наемател на плажа до 2008 г. През 2008 г. се прави втори иск пред съда за пропуснати ползи и вследствие на този иск, без съдът да се е произнесъл, общината решава, че е по-добре да направи някакво споразумение, по някакъв друг начин да уреди отношенията с фирмата и става това прехвърляне чрез договора. След това съдът преценява, че искът на фирмата е неоснователен и го връща, заяви още Янакиев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com