С новите дългове връщаме стари, вече намалихме дълга, казва Орешарски

31704
С новите дългове връщаме стари, вече намалихме дълга, казва Орешарски
Снимка: БГНЕС

Вземаме новите заеми, за да изплатим старите. Това няма да доведе до увеличение на дълга, заяви министър-председателят Пламен Орешарски по време на днешния парламентарен контрол, предаде БГНЕС.

В края на първото тримесечие, когато приключи мандата на правителството на Бойко Борисов, дългът възлизаше на 14,5 милиарда лева. В края на годината дългът беше 14,1 милиарда лева. Т.е. имаме не увеличение, а намаление на дълга, подчерта Орешарски.

„Ускорихме усвояването на европейските фондове. Скоростта на усвояване е 4 пъти по-висока. Минимизирахме загубата на средства от еврофондовете. Успяхме да оползотворим напълно и агрофондовете на Общността без да загубим нито едно евро. Няма да се изкуша да правя коментари за извършеното до средата на 2013 г.”, заяви Орешарски. По думите му правителството е изпълнило задачите за 2013 година, които си е поставило при встъпването в длъжност.

„Голямата заслуга за това остава за моите колеги, но и за служителите на отделните административни звена, които проявиха голяма отговорност”, отбеляза министър-председателят.

„Постигнахме видим напредък по Споразумението за партньорство с ЕС, близо сме до окончателното финализиране. Движим се с добро темпо. През февруари МС ще приеме окончателен вариант”, заяви Орешарски.

„Инвентаризирахме и променихме стила по големите инвестиционни проекти. В резултат на това, отбелязахме напредък по „Южен поток”, газовите връзки със съседните страни, новите мощности в АЕЦ „Козлодуй”. Не допускаме едностранчивост при тяхната реализация”, каза премиерът.

Той призова всички, които са се включили по темата с дълга, но не разбират, да се извинят на хората, че са ги заблуждавали. "Ако имат морал", добави премиерът.

Бизнесът

„Вече го няма страхът от целенасочените проверки на контролните органи, от селективното отношение. Промени се методиката на ценообразуване на електроенергията. Постигна се намаление два пъти, макар и със скромни размери. Предприеха се действия за ребалансиране на системата”, добави Орешарски.

„Преди 7 месеца страната бе в дълбока институционална криза. Очертаваше се сериозно неизпълнение на приходите от порядъка на 1 милиард лева. Имаше реална опасност от шоково повишаване на цената на тока. Имаше силен натиск над бизнеса. Фискалните резерви бяха стопени до под 4 милиарда лева, а външният и вътрешният дълг беше увеличен с над 4 милиарда лева. За по-малко от 4 години фискалната позиция на страната беше влошена с около 8 милиарда лева”, посочи премиерът.

„Този кабинет се изправи и пред още една трудност – миграционната вълна. Общественият ред трябваше да се защитава от дестабилизиращи вътрешни и външни фактори. Трябваше да се приложат мерки за оздравяване на енергетиката, да се фокусираме върху тези социални политики, които засягат най-ниските социални слоеве”, заяви Пламен Орешарски.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика