Само Кунева видя похвала за управляващите в доклада на ЕК

2672
Само Кунева видя похвала за управляващите в доклада на ЕК
Снимка: БГНЕС

Силно критичният доклад на ЕК за България предизивика очакваните реакции сред управляващите.

"Възприемаме всяка една от критиките като градивна, която трябва да бъде изпълнена. Всяка една от институциите в България трябва да поеме своята отговорност и съответно тяхната компетентност, за да могат да изпълнят ангажимента си към препоръките от ЕК", заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов на брифинг в парламента.

Кунева: Искането за оставка на ВСС е призив към морален акт

Искането за оставката на ВСС е призив към морален акт. Съветът прави политика, не просто правораздава. Това заяви вицепремиерът Меглена...

По думите му докладът е обективен, а твърденията за сливане на властите, които се тиражират в обществото, са спекулативни.

По думите на вицепремиера Меглена Кунева сигналът от доклада е "мислите правилно, действате правилно, но трябва да имате по-бързи резултати и още по-целенасочени действия".

"Докладът се очаква най-вече от българското общество. Първата оценка, която направихме с колегите ми - доклада го четем като обективна оценка на стъпките предприети от България за борбата с корупцията, организираната престъпност и развитие на съдебната реформа. В доклада в някои области бе отбелязан напредък, но са показани и ясни сигнали за това, че трябват допълнителни стъпки", обясни Кунева.

"Да, отчита се, че правителството има воля да продължи напред, отбелязва се в случаи като Закона за корупцията няма развитие от парламента, но се изразява надежда, че законът ще бъде приет. 2016 г. е тест за борбата с корупцията. Сигналът е - мислите правилно, действате правилно, но трябва да имате по-бързи резултати и още по-целенасочени действия. В тези действия се концертира надеждата за резултат през 2016 година. Способност на България да се справи с проблемите пред нас има", заяви тя.

"Зелените": За властта остана само PR-ът, Пеевски е пазен и си купува спокойно

Добрият PR остава най-ефективното оръжие на управляващите да останат на власт. Това е основната констатация за качеството на управление...

Според съпредседателя на ДПС Четин Казак посочените в доклада проблеми са сериозни и България има нужда от "констуктивната подкрепа на европейските партньори" за разрешаването им. „Надявам и всички външни фактори и сили, които напоследък се упражняват с действия, намеси, влияния и продуцирането на скандали във ВСС, да бъдат преустановени. Съдебната власт трябва да бъде оставена да си реши проблемите. Ние също трябва да решаваме проблемите по начина, който Конституцията ни е отредила – със законодателстване”, коментира още Казак.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика