САС отговори на Местан: Съдът работи само по закон

20007
САС отговори на Местан: Съдът работи само по закон
Снимка: БГНЕС

В правова европейска държава, каквато България претендира да е, са недопустими изявления от страна на политически лидер, според които „част от общия сценарий за съдебен терор срещу определена сила е и пускането на Октай Енимехмедов под домашен арест веднага след оправдателната присъда". Това заявява председателят на Софийски апелативен съд Веселин Пенгезов.

В съобщение, публикувано на сайта на САС, от ръководството на институцията отговарят на декларацията на председателя на ДПС Лютви Местан, в която той заяви, че пускането на свобода на Енимехмедов е "гавра".

Местан възмутен, че Енимехмедов се превърнал в медийна звезда

С променената мярка на Октай Енимехмедов се дава ход на сценарий - превръщането на нападателя в медийна звезда. Това каза лидерът на Д...

"Съдът работи единствено по закон и дозателствени материали. За него не са значение политическите или други пристрастия нито на подсъдимите и обвиняемите, нито на лицата, оглавяващи партии, парламентарни групи или групировки, жили те корпоративни или медийни", заявяват от САС.

"Разпространяването на съждения като това, че „с променената мярка се дава ход на втория етап в този сценарии - превръщането на нападателя в медийна звезда" от високо място, каквото би трябвало да представлява парламентарната трибуна, сочат единствено на политически страсти и предизборни борби, в които съдът няма как да има място.

Подобни изявления обаче имат негативно влияние върху българските граждани, както и върху облика на страната в международен аспект, заявяват още от САС. Независимо от опитите на представители на изпълнителната власт да „насочват" съда за негови определения или решения, магистратите от Софийски апелативен съд ще продължат и занапред да се съобразяват единствено със закона и доказателствата по случаите, които разглеждат като компетентна институция", посочват от съда.

От там напомнят, че през есента на 2010 г. са били принудени да напомнят същото по повод изявления на тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов във връзка с конкретно дело, решено по закон от тричленен състав на САС. Към днешна дата това се налага заради внушения, направени публично от лидера на ДПС Лютви Местан по конкретно дело, решено по закон от тричленен състав на САС, се казва в съобщението, подписано от Веселин Пенгезов.

Пуснаха Енимехмедов под домашен арест

Софийски апелативен съд измени мярката на Октай Енимехмедов, нападателят на Ахмед Доган, в по-леката – домашен арест, предаде БГ...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика