САЩ директно атакува изпълнителите на "Южен поток" у нас

47803
САЩ директно атакува изпълнителите на "Южен поток" у нас
Снимка: БГНЕС

Американският посланик Марси Рийс в прав текст посочи, че „компании и личности, които предоставят материална подкрепа на „Стройтрансгаз”, могат да се окажат под ударите на санкциите от страна на САЩ”.

Изявлението на Рийс, което е качено на Facebook страницата на американското посолство в България, представлява директна атака срещу българската отсечка на „Южен поток”. Причината – точно консорциум с участието на „Стройтрансгаз” и "Газпроект Юг" пое цялостната реализация на газовия проект на българска територия – от проектното начало, та до обучението на кадрите. Мажоритарен собственик на „Стройтрансгаз” е Генадий Тимченко чрез компанията си Volga Group, а Тимченко присъства в американския списък със санкционирани руски граждани. В "Газпроект Юг" участват само български компании - "Главболгарстрой", "ПСТ Холдинг", "Техноекспортстрой", "Понсстройинженеринг" и "Промишлено строителство холдинг".

Путин отива в Австрия, най-вероятно заради "Южен поток"

Руският президент Владимир Путин ще посети австрийската столица Виена на 24 юни, предаде БГНЕС. Путин ще разговаря с австрийския през...

В отговор на действията на Русия в Украйна Съединените щати включиха „Стройтрансгаз” и нейните клонове в списъка на САЩ за налагане на санкции срещу определени лица, публикуван на 28 април т.г. Тези санкции забраняват всякакви бизнес отношения от страна на американски граждани със „Стройтрансгаз” и замразяват капиталите на тази компания в Съединените щати, се казва в изявлението на американския посланик у нас.  

„Санкциите са част от по-широките усилия от страна на международната общност да държи Русия отговорна за нарушаване на териториалната цялост и суверенитета на Украйна.

Ние сме дълбоко загрижени от скорошното решение на България да предостави изграждането на газопровода „Южен поток“ на „Стройтрансгаз”. Моментът не е подходящ да се работи с Русия по обичайния начин.  Съветваме българските фирми да избягват да работят с фирми и лица, санкционирани от САЩ. Фирми или физически лица, които предоставят материална подкрепа на Стройстрансгаз, могат също да се окажат под ударите на санкции от страна на САЩ.

Важно е Съединените щати и ЕС да продължат да работят заедно, за да покажат ясно на Русия, че нейните действия в Украйна ще продължават да имат последствия”, обяснява в изявлението си Марси Рийс.

Сърбия няма намерение да отлага строежа на "Южен поток"

Сърбия съобщи днес, че няма намерения да отлага началото на строежа на своята част от газопровода "Южен поток", планирано за юли. Всичк...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика