Сезирахме ЕК за 26-процентния гръцки данък

7201
Сезирахме ЕК за 26-процентния гръцки данък

Държавата сезира Европейската комисия за въведения от Гърция 26% данък за сделки и транзакции с източник България, предаде БГНЕС.

Днес Министерският съвет одобри Решение за подаване на жалба от Република България на основание член 259 от Договора за функционирането на Европейския съюз по отношение съвместимостта на разпоредбите на чл. 23, 65 и 66 от Кодекса за подоходно облагане на Република Гърция № 4172/2013, изменен и допълнен със закон № 4321/2015, както и на издаденото на основание чл. 65, ал. 6 и 7 от кодекса Решение на министъра на финансите на Гърция, с което е определен списъкът на държавите с преференциален данъчен режим, с правото на ЕС. С това решение се упълномощава министърът на финансите да уведоми Европейската комисия за правното основание на подадената жалба до Европейската комисия.

Процедурата по разглеждане на жалбата включва две фази - административна и съдебна, като административната фаза е задължителна. Административната фаза в хипотезата на член 259 от ДФЕС приключва с издаване на мотивирано становище от ЕК в тримесечен срок, след като на всяка от заинтересованите държави е предоставена възможност да изложи съответно съображенията относно собствените им позиции и тези срещу ответната страна, писмено и устно. Ако Комисията не издаде становище в срок от три месеца от датата на поставяне на въпроса пред нея. отсъствието на становище не е пречка за Република България да сезира Съда на Европейския съюз.

Решението на Министерски съвет е изготвено във връзка с изпратеното на 30 март 2015 г. писмо до европейския комисар по икономически и финансови въпроси, данъчно облагане и митнически съюз Пиер Московиси, в което се изразява позицията на Република България, че въвеждането на данъчно облагане с 26% данък при източника на всички сделки и трансакции с източник в България, както и в Ирландия и Кипър, е дискриминационна и непропорционална мярка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика