Шефът на Софийския градски съд подаде оставка

10662
Шефът на Софийския градски съд подаде оставка
Снимка: бгнес

Владимира Янева е подала оставка като председател на Софийския градски съд. Информацията съобщиха за БГНЕС от съда. Тя е заявила решението си в края на работния ден вчера пред Висшия съдебен съвет, съобщава Дарик радио.

Същинската завръзка на сагата с председателя на Софийския градски съд стана факт в края на миналата седмица. Срещу Янева постъпи предложение във Висшия съдебен съвет да бъде образувано дисциплинарно производство след като станаха известни редица факти по казуса "Червеи". Стана ясно, че по "Червеи" Янева е давала разрешение за използване на СРС за по-дълъг от законоустановения период. Лично премиерът Бойко Борисов намекна, че тя заслужава 400 години затвор, след като Цветан Цветанов е осъден на четири години затвор за отказ за прилагане на СРС срещу заподозрения и осъден на първа инстанция за разпространение на класифицирана информация бивш шеф на РЗБОП Велико Търново Орлин Тодоров.

В четвъртък, 19 февруари, Висшият съдебен съвет единодушно освободи Янева от поста председател на СГС, както и от длъжността „съдия”, след като Янева не се яви на извънредно изслушване пред Съвета. След разглеждане на писмено становище, изпратено от съдия Янева и явно гласуване, магистратите решиха председателят на СГС да бъде отстранен до приключване на съдебното производство срещу нея.

Припомняме, че Владимира Янева стана председател на Софийския градски съд по времето на първото правителство на Бойко Борисов. Тя зае поста по скандален начин, след като за основният претендент за поста Величка Цанова се обявяват в подписка 109 съдии от софийските съдилища. Кандидатурата на Янева обаче надделява при избора във ВСС, въпреки че според основните ѝ опоненти в съдебния съвет тя не притежава опит и рутина за този пост, тъй като имала само общо 8 г. съдийски стаж, от които половината е прекарала в отпуск по майчинство. Преди да стане съдия, Янева е била за кратко районен прокурор в София. Съпругът на Янева е състудент на вицепремиера Цветан Цветанов и самата Янева е считана от Цветанов за близък семеен приятел.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика