Синдикалист от МВР: И да блокираме само къщата на Горанов, едва ли обществото ще ни подкрепи

4687
Синдикалист от МВР: И да блокираме само къщата на Горанов, едва ли обществото ще ни подкрепи
Снимка: БГНЕС

Това, което се случи вчера (3 ноември), не можеше да бъде контролирано и не сме го организирали. Протестът в София беше спонтанен – предупредихме министър Бъчварова, че може така да стане, заяви пред Нова телевизия председателят на СФСМВР Валентин Попов.

Припомняме, че вчера се появи информация, че ръководството на СДВР е позволило на служителите си да излязат на протест, но тази информация остава непотвърдена.

Каракачанов: Не 10 заплати обезщетение, 5 са заплатите за полицаите

Като член на комисията по вътрешна сигурност и на тази по отбраната казвам, че това е абсолютна недомислица. Под ножа влизат и военните...

Според лидера на полицейския синдикат протести в цялата страна ще има – вероятно главно пред областни дирекции и управления. Не станаха ясни конкретни места - има например информации за магистралите "Хемус", "Тракия", "Марица", за прохода "Маказа". Попитан защо полицаите не отидат да блокират адреса на Горанов, Попов отговори, че това „едва ли ще осигури обществена подкрепа” на полицаите. Той добави, че общонационалният протест на 8 ноември не се отлага.

Проблемът не е в това, че колегите направиха нещо. Били сме свидетели на множество такива протести – след като гражданите могат да го направят, защо да не могат полицаите, попита Попов. Според него неприятното на този спонтанен протест е, че това е израз на гняв, не на искания. 10 заплати са много за българския полицай, но не това е водещото – водещото е, че тази реформа беше възприета като поредното прецакване, подчерта Попов.

За "Вътрешен ред и сигурност" категорично ние сме на второ място в ЕС, потвърди и икономистът Георги Ангелов. Хем даваме най-много ресурс, хем най-малък резултат. Явно парите не постигат резултат - те отиват за нещо друго. Ангелов припомни и, че благодарение на административната реформа в държавния сектор са вдигнати заплатите. За полицията парите отиват основно за пенсионирането и не остава за оборудване, а полицаите се сърдят, че нямат оборудване. Когато техниката и оборудването са по-добри, има нужда от по-малко полицаи. Друг е въпросът, че от около 45 000 души, половината не са полицаи - те пишат хартийки, каза Ангелов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика