Славов: Сигналите към антикорупционния орган трябва да се проверяват

3206
Славов: Сигналите към антикорупционния орган трябва да се проверяват
Снимка: БГНЕС

Има какво да се подобри по антикорупционния закон на Меглена Кунева. Това каза Петър Славов от Реформаторския блок в ефира bTV.

Славов коментира днешното изказване на Лютви Местан, че органът, който ще разследва корупцията, ще бъде избран от властта. "Това не е коректно и има някакво неразбиране от страна на ДПС”, каза Славов. 

Отново дебати по антикорупционния закон на Меглена Кунева

Срещата на Комисията по външна политика се превърна в поле за дебат по отхвърления антикорупционен закон на Меглена Кунева, предаде БГН...

Той обясни процедурата, по която ще бъде избран специализираният орган за борба с корупцията: "Министерски съвет ще предложи на президента кой да назначи. Президентът може да върне предложенията ако реши”. Той обоснова механизмът на обвързана компетентност с назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. "Когато два органа назначават е по-добре, отколкото само един”, допълни още депутатът от Реформаторите. 

По повод предвидените анонимни доноси Славов каза, че в случая трябва да се помисли за механизъм на преценяване на тези сигнали. „Те трябва да бъдат проверявани предварително и след това да се самосезира антикорупционния орган”, коментира той.

До последно се очакваше подкрепа за антикорупционния закон на Меглена Кунева, но видяхте как се развиха нещата. Така отговори Славов на въпрос дали политиците се страхуват от предложението. Реформаторът допълни, че е поет много сериозен ангажимент от всички този закон да бъде гласуван. Славов каза, че няма доверие на лидера на ДПС Лютви Местан, че партията ще подкрепи закона в зала. 

„Ако се отдели достатъчно време да се консолидира обща позиция мнозинството е достатъчно голямо, за да се приемат закони”, отговори Славов на въпрос дали ДПС са решаващ фактор в решенията на управляващата власт. "Не казвам, че е лесно, но много важни неща бяха приети въпреки ДПС. Факт е, че някои бяха спряни от тях”, допълни още той.

Местан: Подкрепяме антикорупционния закон, ако бюрото стане независимо

Ако се преодолее порокът генераторът на корупцията - властта да избира единния орган, ДПС ще подкрепи антикорупционния закон. Това каза...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика