След като не пипнаха субсидиите си, депутатите се погрижиха и за заплатите си

6585
След като не пипнаха субсидиите си, депутатите се погрижиха и за заплатите си
Снимка: БГНЕС

Няма да има замразяване на депутатските заплати, на правителството, на президента и администрацията му. Това беше решено при второто четене в пленарна зала на държавния бюджет за догодина.

Решението беше взето с 36 гласа "за", 33 "против" и 61 "въздържал се". То дойде, след като парламентът не подкрепи предложението на Патриотите да се намалят държавните субсидии за партиите, взели поне 1% от действителните гласове на последните парламентарни избори.

Почти 13 млн. лева сме дали на депутатите за заплати

Почти 13 млн. лева е струвало на данъкоплатците 42-рото Народно събрание, определяно от мнозина като най-неуспешното в българската ис...

Предложението беше на "Патриотичния фронт" и беше представено от лидера на ВМРО Красимир Каракачанов. Той призова народните представители да се съобразят и да проявят принципност. След като обясняваш как хората не трябва да пият ракия, трябва да погледнеш и заплатите на тези, които са на глас, посочи Каракачанов. Той беше подкрепен от Корнелия Нинова, но всъщност само 11 депутати от БСП взеха участие в гласуването.

Основен опонент на Каракачанов се оказа адашът му Красимир Велчев от ГЕРБ. Той определи предложението за популизъм и посочи, че в България се вземали най-ниските депутатски заплати в целия ЕС. Ако си замразим заплатите, ще замразим всички доходи в България, даде още един аргумент той.

След гласуването, депутатът от ДПС Йордан Цонев обясни защо не е подкрепил предложението. Известният с прякора си Данчо Ментата народен представител обяви, че щом някой предлага замразяване на депутатските заплати, значи или има допълнителни, недекларирани доходи, или счита, че не работи. Аз мисля, че всички в този парламент работим усърдно, каза той.

Възнаграждението на народните представители се формира по следния начин – трикратният размер на средномесечната заплата на заетите в обществения сектор.

По-малки заплати за държавниците през миналия месец

През май депутатите са взели със 186 лв. по-малко, отколкото през април. Причината е, че е намаляла средната заплата в обществения сек...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика