Сметната палата - политическа слугиня или мишена на управляващите?

18530
Сметната палата - политическа слугиня или мишена на управляващите?
Снимка: БГНЕС

Формата на отчетност на партиите е непригодна. Според чл. 29 партиите оповестяват даренията над 1000 лева. А в отчета пред Сметната палата се дават общи данни, не конкретни - затова и не можете да видите конкретни обяснения на ГЕРБ за къщата им в "Бояна". Докато не се промени законът, а аз предлагам точно това – всеки разход над определено ниво да бъде отчитан и да се вижда, ще имаме неясноти. Това заяви в сутрешния блок на Нова телевизия председателят на Сметната палата професор Валери Димитров.

От ГЕРБ засега не дават на журналисти да видят къщата в „Бояна”, за която Николай Бареков твърди, че Бойко Борисов плаща „с народни пари”. От партията на Борисов отказват да оповестят договора за наем на къщата. На въпрос коя институция трябва да проверки случая на Бареков – как един млад политик взема под наем хубава къща след като негова подчинена я купува и няма ли нарушение, проф. Симеонов заяви, че това са данъчните служби. От НАП обаче оповестяват, че такива случаи – като на ГЕРБ и като на Бареков, са конфиденциални.

Поправките в закона за Сметната палата ще я превърнат в раздавач на индулгенции

Валери Димитров заяви пред БТВ, че поправките в закона за Сметната палата ще я превърнат в наказателна бригада или раздавач на индулген...

Сименов заяви, че няма и не е имало натиск върху него и Сметната палата по отношение на който и да е доклад, издаден от органа по време на неговото управление.

Вчера, 6 март, председателят на Сметната палата реагира бурно при обсъжданията на закон, който променя статута ѝ. Според Димитров този закон ще направи Сметната палата „непрофесионална”. Дори одиторите не трябва да полагат изпит, за да бъдат назначени, подчерта професорът.

Валери Димитров обясни и реакцията от вчера в Народното събрание. Тогава той заяви, че „не му пука дали ще е председател на палатата още три години”. Избухването му провокира и скандално изявление на депутата от ДПС Хамид Хамид. Димитров обясни, че престъпление по отношение на „Авиоотряд” 28 няма. Има нарушения, има лоши практики – например отрядът да се ползва като такси, но всичко това е платено и съответно няма престъпление, подчерта специалистът.

На изявлението на Симеонов депутатът от ДПС Йордан Цонев каза в студиото на bTV, че това е недопустимо. И посочи като пример за "машина за рекет" докладът за МВР на Сметната палата по времето на ГЕРБ. Цонев показа и мейл, изпратен до секретарката на Цветанов, в който има текст, изготвен от Сметната палата и който текст трябвало да влезе в одитния доклад. А това възражение излиза извън всякакви срокове по изготвянето на одита, твърди Цонев.

Йордан Цонев отрича, че се цели в Сметната палата

Председателят на парламентарната бюджетна комисия и депутат от ДПС Йордан Цонев опроверга информациите, че се готви да става шеф на Сме...

За финал Цонев заяви, че Сметната палата, по времето на Борисов и Цветанов, е превърната в политическа слугиня.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика