Соломон Паси подкрепи Ирина Бокова: Борисов е страхлив и некомпетентен

6875
Соломон Паси подкрепи Ирина Бокова: Борисов е страхлив и некомпетентен
Снимка: БГНЕС

Да бъдеш генерален секретар на ООН е нещо като да бъдеш световен шампион по футбол. Това е въпрос на престиж и влияние за нацията. Така бившият външен министър Соломон Паси.

Паси цитира статия на Forbes, според която България има възможност да влияе на световните дела така, както не е имала възможност от осем века насам.

Румен Петков дава Реформаторите на прокурор заради укрити пари

Фактът, че професор Вълчев ни гледа, показва, че ни счита за сериозен фактор. Той обаче не казва кой избра г-жа Кунева за образователен...

Не може в един маратон да чакаш безкрайно. Пистолетът е стрелял, всички са тръгнали, ние чакаме, разкритикува Паси думите на Бойко Борисов от срещата му с българската общност в Лондон. Ако въпросът на студентите за кандидатурата на Ирина Бокова е конспирация, то това е една чудесна конспирация на компетентни студенти срещу некомпететен министър-председател. По темата с кандидатурата на г-жа Бокова Бойко Борисов е некомпетентен и страхлив, заяви бившият външен министър. Припомняме, че Борисов беше питан от български студент във Великобритания защо се бавим с подкрепата за кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН и премиерът отговори, че изчакваме другите "да се изтощят" и тогава сме щели да влезем в състезанието - в края на март. Никога не бих чул от един турчин, грък или румънец да каже, че друг турчин, грък или румънец е от друга партия, подчерта още Паси. И даде съвет на Борисов - да отиде при Симеон Сакскобургготски и да го попита какво да прави, а не да слуша всеки за кандидатурата на Бокова.

Докато г-жа Бокова е шеф на ЮНЕСКО, не може друг българин да застане на ръководен пост в системата на ООН, изтъкна пред Нова телевизия Паси по отношение на евентуалната кандидатура на Бокова. Г-жа Кристалина Георгиева има страхотни качества, но всеки човек е в някакъв контекст. Тя представлява Европейската комисия, която е стимулатор на писането на санкции срещу Русия. Това означава, че ако искате да доставите голямо удоволствие на Владимир Путин, предложете човек от ЕК и ще имате гарантирано вето, обясни бившият външен министър. Има и хора в България, които искат по-ниски позиции в ООН – например заместник-генерален секретар и те си казват: „Дайте да прецакаме българина”, за да вземат пост, който иначе не може да заемат, ако наш сънародник е начело на ООН.

Според Паси отговорността за кандидатурата за генерален секретар на ООН е изцяло на Бойко Борисов. Той проваля шансовете на България да има генерален секретар на ООН, подчерта Паси. И каза, че е вярно, че Ангела Меркел обмисля да се кандидатира за генерален секретар на ООН. Меркел има много политически интимни отношения с Путин, заяви Паси.

Бившият външен министър коментира и доклада на ЕК за съдебната ни система. Не се справяме с гигантските проблеми, защото не се опитваме да се справим с малките проблеми, каза Паси. Той даде пример - излезте на бул. "Цариградско шосе" и вижте мотоциклетистите, които се движат със 150 км/ч. Кой пречи те да бъдат хванати, попита Паси. Той даде пример и със своето дете, което е на 16 години и иска да ходи на дискотека, след като по закон не може. Там давали да пият, да пушат, но не навсякъде имало наркотици. Имаме най-много полицаи на глава от населението в ЕС и не можем това да спрем, конкретизира Паси, хвърляйки нов сериозен камък по Бойко Борисов. След като му беше казано, че така беше и по времето на Симеон Сакскобургготски, Паси само отвърна, че "много може да се говори за златното време на Симеон Сакскобургготски".

Борисов: Най-честно към бежанците е да затворим границите

България е силно заинтересована от възможно най-скорошно решение на конфликта в Сирия и стабилизиране на ситуацията. Това каза минист...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика