Според Борисов малките партии в НС водят до нестабилност

18176
Според Борисов малките партии в НС водят до нестабилност
Снимка: БГНЕС

Когато цифрите говорят, коментарите са лесни. ГЕРБ е спечелил на тези избори повече от сбора на втората и третата политически сили. Това заяви на първата си пресконференция след изборите в неделя лидерът на партията Бойко Борисов, информира БГНЕС. Според него с този резултат се опровергават твърдения, че някого го е било страх.

Не е нормално най-голямата дясна партия да има два пъти повече гласове от лявата. Ако БСП бяха спечелили поне 80 места в следващия парламент, а ГЕРБ имаше 100, тогава хипотезата за стабилно управление можеше да съществува. А сега сборът е 123, коментира още лидерът на ГЕРБ.

Атанасова: Премиер ще бъде Бойко Борисов

"ГЕРБ ще състави кабинет на малцинството, а премиер ще бъде лидерът Бойко Борисов - това е решение на партията, която получи най-много ...

Според него ако БСП си беше взела традиционния вот, избирателната активност щеше да е по-голяма и нямаше да влязат толкова малки партии. Техният слаб резултат води до нестабилност, а България има нужда както от солидна лява, така и от силна дясна партия, категоричен беше лидерът на ГЕРБ.

Той увери, че партията няма да упралява и прави правителство с подкрепата на ДПС. "Оттук нататък всичко е в ръцете на ДПС какво поведение ще има", коментира Борисов.

Той коментира: "Забелязвам, да има крайни решения от български партии. Етническият конфликт е нещо което много бързо може да пламне. Искам винаги да имаме едно на ум. Слушах изказванията и предизборните речи в Турция и ако ДПС не си направи извода, че с подобни действия създава проблем в етническата толерантност това ще бъде за тяхна сметка".

Според бившия премиер гарант за етническия мир е ако повече мюсюлмани гласуват за повече партии.

Борисов: Готов съм да дам министерства на БСП и Кунева

Правителство на малцинството със споделена отговорност. Такава формула за управление на страната обмисля да предложи лидерът на ГЕРБ Бо...

По отношение на Реформаторския блок Борисов се оплака, че приказките техни представители от последните дни "дразнят" неговите симпатизанти във "Фейсбук". Той допълни: "Категорично считам, че ако се съставя правителство, трябва да има споделена отговорност. Подкрепа без участие в правителството не е подкрепа – това означава още на следващата седмица да си измислят причина и да оттеглят подкрепата си".

При евентуални следващи преговори, касаещи постове, хора и министерства, ще участва и самият Бойко Борисов, защото това ще бъдат много тежки решения и въпрос на големи компромиси. Лидерът на ГЕРБ изрази желание на първите преговори да се водят стенограми и след тях да има съвместно изявление защо е постигнато или не е постигнато съгласие.

"Ние правим компромис като отиваме на консултации, очакваме същото и от другите партии. Преговори кой какви министерства ще взема, ще се реши на допълнителни консултации, които ще водя аз", поясни Борисов.

Вчера като говорих с канцлера се поинтересувах – там е обратно – първо се поставят темите, по които могат да с разберат, уточни Борисов.

Радан Кънев: Единственият коалиционен партньор на Реформаторския блок е ГЕРБ

Единственият коалиционен партньор в момента, който поне частично отговаря на очакванията за подобно дясно реформаторско правителство,...

Искаме да проведем преговори, за да видим какво мислят другите партии. Да видим как си представят стабилността, обяви Борисов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика