СРС-тата и подслушванията влязоха в доклада на ЕК за България

12735
СРС-тата и подслушванията влязоха в доклада на ЕК за България

"През април 2013 г. прокуратурата започна разследване срещу бивш вътрешен министър и други високопоставени държавни представители заради твърдения за масово незаконно подслушване политици, магистрати и бизнесмени", се казва в доклада на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и проверка, пише БГНЕС.

Става дума за скандалното масово подслушване на политици, бизнесмени и министри по време на управлението на ГЕРБ и разкритията около него, за които разтърсиха страната в началото на 2013.

В доклада се посочва още: "Решение на съда за оправдаването на бивш министър на отбраната за подкупване на следовател с цел спиране на предишно разследване показа нередности в одобряването и боравенето с разузнавателни материали. Тези случаи показаха необходимостта от по-силни гаранции срещу риска от злоупотреби с наблюдението, както постанови Европейският съд по правата на човека през 2007 и 2012 г. През август 2013 г. парламентът преодоля ветото на президента относно поправки в Закона за специалните разузнавателни средства. Ветото се основаваше на опасения относно независимостта на съдебната система и правомощията на новосъздадената Комисия за борба със специалните разузнавателни средства да иска информация и да дава правнообвързващи инструкции".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика