Станишев иска дебат с Борисов, обяснява изключването на Първанов с принципи

20311
Станишев иска дебат с Борисов, обяснява изключването на Първанов с принципи
Снимка: БГНЕС

Изключването на Георги Първанов от БСП не е междуличностен конфликт, а въпрос на принципи. Заради принципите каня и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов на дебат, в който да бъдат представени ПЕС и ЕНП. Това заяви лидерът на БСП и на европейските социалисти Сергей Станишев в БНТ.

„Георги Първанов, който е бил мой другар, работил е за мои кампании, аз за негови – разбира се, че това решение не е лесно. Тук не става дума за лична разправия, а за принципи“, обясни Станишев и посочи казаното от бившия президент, че за него БСП е минало и че политическото му бъдеще е свързано с АБВ. „Между Конгреса и днешната дата се случиха допълнителни събития – първо, не само че се заяви категорично, че ще се прави нова листа за евроизборите, заяви се и че АБВ ще участва самостоятелно в националните избори. Нещо повече – тази нова политическа сила е в голяма степен срещу правителството, излъчено с мандата на БСП, защото има еволюция, която видяхме и в отношението към правителството. Фактически констатирахме нещо, което вече се беше случило. Аз уважавам тяхното решение, но трябва да е ясно, че тази инициатива не работи за БСП, тя обслужва нашия политически опонент“, категоричен бе лидерът на БСП Сергей Станишев.

Кадиев въстана срещу Станишев за изключването на различно мислещите

Георги Кадиев за пореден път въстана срещу решение на ръководството на БСП. Депутатът от Коалиция за България остро разкритикува изключ...

Припомняме, че преди изключването на Първанов и Петков, бившият председател на ПЕС и настоящ на ЕП Мартин Шулц заедно с Ханес Свобода обявиха, че разчитат на подкрепата на АБВ.

Дебатът с Борисов

След провеждането на двата ключови конгреса на двете основни европейски политически сили – ПЕС и ЕНП, стана ясно, че това всъщност е сблъсъкът за бъдещето на Европа и за бъдещето на всяка една страна в Европа, заяви Станишев.

Според него има две алтернативи – ЕНП, които казват „Европа се развива добре, справяме се с кризата“ и европейските социалисти, които казват, че огромна част от европейските граждани са разочаровани и Европа върви в грешна посока.

Само в Actualno: Шулц и Свобода поканиха АБВ на среща

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц и лидерът на групата на социалистите там Ханес Свобода поканиха на среща новата бълг...

„Ние сме яростни проевропейци, но искаме ЕС на справедливостта, на солидарността, на икономическия растеж, на създаването на работни места, на равноправието между страните в ЕС. Искаме нова Европа, защото в крайна сметка ЕНП е статуквото“, каза още Станишев. По думите му два мандата на ЕП и ЕК именно ЕНП определя основните параметри на европейската политика, които са докарали Европа до днешното състояние.

„Европа нито е излязла от кризата, нито има такава ясна перспектива и хората са дълбоко разочаровани от Европа, която виждат“, посочи лидерът на социалистите. Той подчерта, че за първи път всеки гражданин на ЕС ще може да избира и да каже кой иска да види като председател на ЕК. В тази връзка той заяви, че общият кандидат на ПЕС Мартин Шулц винаги е бил справедлив и към България. „Той винаги е отстоявал позициите си. Виждал съм го на срещи и с миньори, и със студенти, и с активисти и с кого ли не, защото той търси и чува проблемите на хората“, каза още Станишев.

Според него сблъсъкът между двете политически алтернативи – ПЕС и ЕНП ще се случи и в България. „Тук двете политически сили са БСП и ГЕРБ. БСП и аз лично, като лидер и на европейските, и на българските социалисти, ще направим всичко възможно хората в България да разберат, че всъщност не става въпрос за избор на едни 17 депутати, които ще получават заплати, а наистина за бъдещето на нашата страна, за нейното място в ЕС и да направим тези избори европейски, а не като гледам българските нрави през последните години да затънем в оплюване и простотия. Затова искам и чрез вас да поканя лидера на ГЕРБ г-н Борисов – нека направим европейски дебат между лидерите на двете партии, за визията и за Европа, и за България в Европа. Защото нещата не се свеждат само до еврофондове. Трябва да заявим коя партия какво място за България вижда в ЕС“, категоричен бе Станишев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика