Станишев поиска да бъде освободен от парламента, ще става евродепутат

23363
Станишев поиска да бъде освободен от парламента, ще става евродепутат
Снимка: БГНЕС

Председателят на БСП Сергей Станишев е внесъл молба в деловодството на Народното събрание за освобождаването му от длъжностите на народен представител, научи Агенция "Фокус". По този начин лидерът на социалистите потвърждава избора си на евродепутат.

В ексклузивен коментар за Actualno.com професор Георги Близнашки, който е преподавател в Софийския университет, каза, че Сергей Станишев би могъл да се откаже по всяко време от мандата си на евродепутат и да се върне на някакъв държавен пост в България - евентуално като част от листата на БСП за предсроящите парламентарни избори. Проф. Близнашки изказа предположение, че с това си действие Станишев може и да реши да се откаже от председателското място на БСП, но все пак уточни, че с тази теза не бива да се избързва.

Станишев остава в разкрачено положение между Народното събрание и ЕП

Лидерът на БСП Сергей Станишев, който влезе в квотата на евродепутатите от Коалиция за България, все още не е взел решение дали ще став...

Станишев имаше срок до вчера да да депозира оставка или в Европейския парламент, или в българския. Според различни анализи лидерът на БСП имаше три варианта за политическото си бъдеще - да отиде като евродепутат в Брюксел, да се бори да е българският представител в Европейската комисия, или да си остане в Народното събрание и при предстоящите предсрочни избори пак да води БСП - най-вероятно към нова загуба.

До 1 юли приключва мандатът на досегашния Европейски парламент. От този момент започва мандатът на следващия ЕП. Ако от 1-во число на следващия месец Станишев е вече в ЕП, той не може да заема друг държавен пост в България. Стигне ли се дотам, може да се започне процедура по несъвместимост пред Конституционния съд.

Политическият възел

Междувременно въпросът ще започнат ли днес консултациите между големите български партии относно точната дата на предсрочните парламентарни избори и какво трябва да се свърши дотогава от правителството на Пламен Орешарски продължава да виси със страшна сила. Отговор на този въпрос засега няма.

Бареков се присъедини към консерваторите и реформистите

След като Николай Бареков обикаля цяло денонощие в Европейския парламент и търсеше кой да приеме евродепутатите от "България без цензур...

След проведения Консултативен съвет за национална сигурност при президента четирите парламентарни сили се договориха за период от две седмици през есента, в който трябва да бъде избрана дата за изборите. Бяха проведени и разговори само между партиите да се изчака с приемането на някои закони, докато не бъде уточнено какво има да върши правителството на Орешарски, докато още има мандат.

След тези разговори обаче БСП и ДПС успяха да прекарат новия Закон за МВР и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов демонстративно обяви, че къса споразумението за диалог. В отговор председателят на ДПС Лютви Местан каза, че Движението няма да участва в „такава политика на реваншизъм”. Червеният лидер Сергей Станишев пък каза, че БСП ще води разговори с ГЕРБ, ДПС и други политически сили, дори извънпарламентарни. "Атака" също изяви готовност за разговори, но поиска да се мисли за промяна на Изборния кодекс.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика