Стойнев: Не е драма, че има наказателна процедура срещу България за "Южен поток"

31479
Стойнев: Не е драма, че има наказателна процедура срещу България за "Южен поток"
Снимка: БГНЕС

Въпросът е „Южен поток” да не се използва като заложник на бъдещите отношения и на този конфликт между Украйна и Русия. Това каза пред журналисти министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, предаде „Фокус”.

„Ако след 9 юни не се постигне споразумение между Украйна и Русия и се пристъпи към евентуално спиране на природния газ, може би ще трябва да попитаме ЕК – ние какво да правим? До крайното решение има месец, задачата ни с ЕК е да предоставим цялата информация. Писмото ще се представи и на медиите, няма какво да се крие. Всичко е въпрос на разговори”, допълни Стойнев.

ЕК: Има непрозрачност при правилата и договорите за обществените поръчки за "Южен поток"

Обезпокоени сме от правилата и договорите за възлагане на обществени поръчки в България. Това каза Шантал Хюз – говорител на коми...

„Трябва да имаме сигурност на доставки за природен газ. Този проект не е български, той е европейски. Европейските ни партньори са информирани за наказателната процедура, тя не се различава от другите до момента. Водим много добър диалог с тях. На 13 юни те ще дойдат, за да обсъдим противоречията за морската част. Нека да дойдат и хора от опозицията, от ЕК, така че с ЕК съвместно да изчистим тези проблеми. Да, има такава процедура. Поискал съм проектната компания да ми даде обяснение и да се подготвим с отговорите към ЕК. Катастрофата в енергетиката, която заварихме, никой не се съмнява, че е от предишното управление. Разчитам на диалог с ЕК и разбира се да се намери най-правилното решение. Не виждам от това да се правят драми. Имаме право на отговор, аз смятам да водя диалог с ЕК. Не вярвам да има санкции – с ЕК трябва да намерим най-правилното решение, ако има нарушения, те ще бъдат отстранени. Тази истерия, че нещо страшно е станало, е въпрос на време и диалог с ЕК да намерим правилното решение. Притесняват ме някакви изказвания, че това може да стане проблем за диалога Украйна и Русия – не може страните-членки да бъдат заложници да този конфликт. До крайното решение има месец, задачата ни с ЕК е да предоставим цялата информация”, обясни Стойнев.

„Когато стъпих в длъжност, да сте чули да съм се оплакал за две започнали наказателни процедури срещу България и че ги затворих? Задачата ми е да се справям с проблеми. Двете наказателни процедури са прекратени, но това е скрито от вас”, каза още Драгомир Стойнев.

Целият проблем с "Южен поток" тръгна заради термина "морски газопроводи", който беше вкаран на първо четене в Закона за енергетиката. Опасенията са, че с този термин се търси начин да се заобиколи изискването на европейското законодателство трета страна да има свободен достъп до газопровод, минаващ през територията на ЕС. Последваха куп обяснения както от управляващите, така и от опозицията какво означава това, като всяка страна защитаваше тезата си.

Не е направена процедура по ЗОП, а търг, защото се следвала процедура, установена от предишното правителство, обясни Стойнев по отношение на спорния казус около "Южен поток".

Стойнев отново припомни провала на проекта "Набуко", върху който страната ни е била изцяло съсредоточена преди "Южен поток". "Разбрах, че България не е желан партньор за проекта "Набуко", посочи Стойнев и отчете, че по него сме договорили 1 милиард кубични метра газ, но след прекратяването му сме се пренасочила към Южен поток.

Водя страната към сигурност на доставките на газ, увери министър Стойнев и обърна внимание на ускорената процедура по изграждане на интерконекторна връзка с Гърция, която е била заварена от новото правителство на нивото, на което е била оставена през 2009 година. Кабинетът "Орешарски" е задвижил и интерконекторна връзка с Турция, по която също не е било направено абсолютно нищо, посочи енергийният министър.

Трябва да имаме сигурност на доставките на газ, подчерта Стойнев и още веднъж призова за солидарност от страна на ЕК. Не може едни държави да се възползват от руския газ, а други – не, категоричен бе той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика