Строежът на интерконектора с Гърция стартира през 2016 г.

15981
Строежът на интерконектора с Гърция стартира през 2016 г.
Снимка: БГНЕС

Строителната фаза на интерконектора ще започне през 2016 година, а се планира съоръжението да влезе в експлоатация в първото тримесечие на 2019 година. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова в отговор на въпрос относно изграждането на междусистемна газова връзка България – Гърция, предаде „Фокус“.

Министър Петкова каза още, че този проект ще осъществи диверсификация не само за България, но и за региона на Югоизточна и Централна Европа, но и като цяло за европейската общност.

Три месеца ще се чака, за да стане ясно ще строим ли интерконектор с Гърция

В срок до 31 май 2015 г. ще бъде взето окончателно инвестиционно решение за изграждане на интерконектора България – Гърция. За то...

„Проектът свързан с изграждането на интерконектора има приет и влязъл в сила ОВОС в България и Гърция след проучвания и съгласувания в рамките на двете страни. Този процес продължи 2 години на българска територия за трасето на газопровода на областите Стара Загора и Хасково има влязъл в сила подробен устройствен план“, каза Петкова. Стана ясно още, че има технически проект, който е изготвен за област Кърджали и тече съгласувания съгласно националната нормативна уредба.

„В кратки срокове акционерите трябва да увеличат капитала на дружеството и да започнат процедури за учредяване на вещни права. След приключване на тези процедури следва да получим разрешение за строителството на територията на страната“, допълни тя. Министърът на енергетиката допълни, че първоначалният технически капацитет за превоз на природен газ е до 3 милиарда куб. метра годишно при положение, че на пазара има още необходимост в бъдеще е заложено да може да се увеличи на 5 милиарда куб. метра годишно. „На проведените срещи поставихме въпроса за финансиране от страна на ЕС, за което получихме подкрепа от партньорите ни. Вчера се срещнах с новият гръцки министър на енергетиката, които ме убеди, че този проект ще бъде приоритетен и за тях“, обясни Петкова.

Към момента има преговори с двете американски централи за предоговаряне на условията на договорите, допълни Петкова.

„Разговорите са в посока на намаляване на тяхната продукция. Ние срещаме разбиране от собствениците и до края на месец март очакваме да има развръзка по този въпрос“, обясни Петкова. Според нея в момента се извършват проверки от Агенцията за държавна финансова инспекция.

Ще търсим милиардите за газовия хъб от Европа, твърди енергийният министър

2,2 млрд. евро за нова инфраструктура и 140 млн. евро за модернизацията на вече съществуващата – това е цената на идеята България...

Петкова изрази надежда, че ще спрат порочните практики, като се извършват проверки. „Предстоят и финансови инспекции на големите енергийни компании“, коментира министърът. По думите й средносрочните мерки са от решаващо значение, за да се върви към процеса на устойчива либерализация на енергийния пазар и за стартиране на действаща енергийна борса. „Това ще бъде много сериозна крачка и фактор за разрешаването на проблемите в сектор енергетика“, допълни Петкова.

Министърът посочи, че компетентният и отговорен орган за формирането на енергийните цени е ДКЕВР. „Комисията е независим орган. ДКЕВР контролира и прилагането от нея цени“, каза тя. „Комисията контролира спазването на условията на договорите, както и съвместимостта им с правото на ЕС. Оздравяването на енергийния отрасъл е водеща задача пред Министерството на енергетиката. Още от началото на мандата на правителството ние започнахме с много бързи и непопулярни мерки и те трябва да бъдат предприети и осъществени, защото рискуване този толкова важен сектор наистина да бъде доведен до колапс“, обясни министърът.

Теменужка Петкова каза, че проверка на показва, че актуалното финансово състояние на НЕК е много тежко. „Към момента дефицитът в НЕК е около 3,3 млрд. лв, а текущият дефицит за 2014 г. е 598 милиона лева, което говори за това какво е състоянието на обществения доставчик. Министерството работи активно върху мерки за стабилизиране на енергетиката и за създаване на условия за финансиране на пазарни правила“, допълни тя.

Националната електрическа компания е продала без търг - чрез пряко договаряне и на цени, които са нанесли щети на дружеството, 2,366 млн. мВт/ч електроенергия за 2015 г., съобщи министърът на енергетиката.

Това е станало в периода септември - ноември 2014 г., при предишното ръководство на държавната електрическа компания. Договорените сделки са станали по заявка на осем фирми, които са проявили интерес към на практика цялото количество енергия на НЕК за свободния пазар. Дължимите суми от страна на купувачите били платени авансово, което било едно от условията на проведената процедура, за която обаче другите търговци на ток не са научили.

Петкова не съобщи кои са фирмите и какви са цените, защото това било търговска тайна, но обясни, че извършената проверка в НЕК установила притеснителни данни около тези контракти и затова информацията вече била дадена на прокуратурата, а тя от своя страна в момента извършвала досъдебно производство.

Георги Кадиев, който зададе въпроса за НЕК на Петкова, посочи, че по негова информация сключените договори са за 250 млн. лв. и на цени от 70-75 лв. за мВт/ч, което е под цените, постигнати в търговете за продажбата на ток от АЕЦ „Козлодуй" и ТЕЦ „Марица Изток 2" - държавните производители на електроенергия. Според депутата от БСП постигнатите цени са 10% от възможните, от които НЕК е била ощетена с около 30 млн. лева.

Той препоръча на Петкова НЕК да предоговори цените на тези сделки или да прекрати контрактите, като поясни, че е чел договори на НЕК за продажба на ток, в които има клаузи с условия за спиране на договорите, и „ако в тези договори няма такива клаузи, някой трябва да каже защо".

Петкова обясни, че е разговаряла с предишното ръководство на НЕК за извършените сделки и отговорът му е бил, че правилата на компанията за търговия с ток позволяват подобни сделки и няма нарушения. За да не се повтарят обаче подобни ситуации вече, НЕК разработвала нови правила за търговия.

Пред депутатите Теменужка Петкова каза още, че очаква до края на 2015 г. у нас да заработи борса за търговия с електроенергия и припомни, че дружество на „Българския енергиен холдинг" получи през декември 2014 г. лиценз за такава борса. Сега се внедрява платформата за търговия, дори се надяват борсата да тръгне преди края на 2015 г., каза енергийният министър.

Изграждаме Вертикален газов коридор с Румъния и Гърция

На среща в София бе учредена Група на високо равнище за изграждане на газовите връзки в Централна и Югоизточна Европа. Предвижда се т...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика