Светлозар Лазаров: Радан Кънев, Христо Иванов и Атанас Атанасов клатят държавата

4381
Светлозар Лазаров: Радан Кънев, Христо Иванов и Атанас Атанасов клатят държавата
Снимка: БГНЕС

Радан Кънев, Христо Иванов и Атанас Атанасов дестабилизират държавата. Това каза пред журналисти бившият главен секретар на МВР Светлозар Лазаров, непосредствено след разпита му по делото „Червей” в Софийски градски съд, предаде „Фокус”.

По думите му те упражняват политически натиск върху системата на МВР. Според вас нормално ли е да се дестабилизира съдебната система и сектор "Сигурност" при тази външнополитическо обстановка?, попита той.

ВСС ще разпитва и адвокати по скандала "Яневагейт"

Етичната комисия на Висшия съдебен съвет (ВСС), която проверява скандала със записаните разговори между бившия председател на Софийския...

Моето име беше пришито към този случай, който аз не познавам, във вътрешната комисия на Народното събрание, заяви Лазаров, непосредствено след разпита му в Софийски градски съд, където даде показания по делото „Червеи”.

"От там тръгнаха всички изявления, че аз имам нещо общо с този казус", подчерта той. По думите му, той е бил използван за неговото отстраняване от длъжността главен секретар на МВР. "Спрямо мен беше използван груб политически натиск от една партия", като посочи, че това е ДСБ. "Всички твърдения на председателя на вътрешната комисия се опровергаха. Нито са подслушвани протестиращи, при това 400 дни, нито имам общо с този случай", добави той.

"Назначаван съм два пъти за главен секретар - първият път от президента Плевнелиев и вторият от Министерски съвет при Пламен Орешарски", припомни Светлозар Лазаров. "Трябва да ги питате тях дали някой ми е оказвал натиск. Какво свършихме, всички видяха - опазихме си границата, опазихме си гражданското общество и не допуснахме ескалация на напрежението", добави той.

На въпрос какво е причината за това той да бъде обвързан със случая, т.е. да бъде дискредитиран, Лазаров отговори, че има следните причини. "Първо гарантирах гражданския мир в страна, вследствие на многобройни протести. Гарантирах гражданските права и свободи на хората, да могат да излязат и да изразят свободно и спокойно своята позиция. Може би причината е, че не допуснах да бъде опожарен парламентът и да не бъде разбит Министерски съвет", поясни бившият главен секретар.

СГС заседава по "Червеи"

Софийският градски съд (СГС) ще заседава по делото срещу бившия си председател Владимира Янева на 2 декември, предаде БГНЕС. Процесът ...

На въпрос защо премиерът го е пожертвал, Светлозар Лазаров отговори, че никой не го е жертвал, той сам е подал оставка, защото е упражнен груб политически натиск срещу него, който започнал да се отразява в системата.

"Очакваха, че след моето напускане системата ще се успокои и ще започне да работи нормално. Още повече, че говорителите на тази партия (ДСБ) твърдяха, че с моето напускане и реформите през февруари месец, в сектор "Сигурност" ще приключат", обясни той, като добави, че както се вижда те все още не са приключили, нито системата се е успокоила. "Този политически натиск продължава и към момента. Да ви припомня ли как бяха наричани полицаите - "метежници " и други, това нормално ли е?", попита Светлозар Лазаров.

Разпитите на бившия вътрешен министър Цветлин Йовчев, на бившия директор на ДАНС Владимир Писанчев, на бившия главен секретар на МВР Светлозар Лазаров, както и на свидетели, започнаха малко след 10.00 часа. Към момента продължава разпита на Цветлин Йовчев по мегаделото "Червей".

Показания в процеса за незаконното прилагане на специални разузнавателни средства по отношение на Централизирания полицейски регистър вече даде и бившият главен секретар на МВР Светлозар Лазаров.

Янева и Ченалова са убедени, че службите са "бастион на ДПС"

Българските служби за сигурност са бастион на ДПС. Това казват и в това вярват съдийките Владимира Янева и Румяна Ченалова в поредния з...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика