Съученик на министър Танева печели поръчките за скъпите джипове?

24000
Съученик на министър Танева печели поръчките за скъпите джипове?

Съученик на земеделската министърка Десислава Танева спечели всички поръчки за скъпи джипове на максималната възможна цена, пише OFFNews.

В три от четирите държавни горски предприятия т.нар. "конкурси" вече са приключили. Във всички печели фирмата "Кале Ауто" - представител на Тойота в родния град на агроминистърката - Сливен. Неин собственик е Калоян Ганчев Ганев - съученик на Танева и един от най-близките й приятели от детинство. Ганев е бил избран за общински съветник от БСП през 2007 г., но през 2008 г. е напуснал по свое желание. През 2003 година също се е кандидатирал за общински съветник, но от ВМРО.

Танева няма да спира поръчката за луксозни джипове за горските

Четири от шестте държавни горски предприятия у нас са направили обществени поръчки за луксозни джипове. Цената на един джип е около 200...

В два от трите "конкурса" сделката е сключена на максималната възможна цена. В две от предприятията (Смолян и Сливен) тя е 165 000 лв. без ДДС (198 000 лева с ДДС), а в третото (Благоевград) е направена отстъпка и вместо за 165 000 лева, джипът е закупен за 160 000 лева без ДДС (192 000 лв. с ДДС).

В трите "конкурса" съученикът на министърката е единствен кандидат и - макар че предлага най-високата възможна цена, печели по критерия "най-ниска цена".

Според чл. 39 от Закона за обществените поръчки възложителят може да прекрати процедурата с мотивирано решение, когато:

1. е подадена само една оферта, заявление за участие или конкурсен проект;

2. има само едно подходящо заявление за участие или една подходяща оферта;

Танева: В 18 града могат да се купят живи елхички от кампанията "Купи жива елха, помогни на дете"

В 18 областни града могат да се намерят и закупят живите елхички от кампанията „Купи жива елха, помогни на дете". Това каза мин...

3. има само един конкурсен проект, който отговаря на предварително обявените условия от възложителя;

Нито едно от подчинените на министър Танева държавни предприятия не е решило да се възползва от тази възможност.

Никой не е обжалвал процедурата в КЗК.

От документацията на държавните предприятия в Благоевград и Сливен не става ясно какъв е избраният автомобил. От протокола в Смолян обаче личи, че държавното горско предприятие е закупило Тойота Секвоя (Toyota Sequoia). Секвоя е американска модификация, която не се предлага от българските вносители и по принцип рядко се предлага в Европа, заради разминаващите се европейските стандарти характеристики.

В сравнение с европейския си аналог Toyota Land Cruiser 120, Секвоя е по-дълга, по-тежка, харчи с 30% повече и има по-голям резервоар. Именно това изискване - резервоарът да е с обем поне 95 литра, автоматично отстранява всички европейски модификации от надпреварата.

34% от територията на страната са гора

Горските територии заемат 34% от територията на страната. Това каза от парламентарната трибуна министърът на земеделието и храните Деси...

Застраховката "Каско" на такъв автомобил е 8 910 лева през първата година, а в следващите 5 години намалява с по 15%.

Местният данък е 1223 лева годишно и остава такъв през първите 5 години.

Гражданската отговорност е 250 лева годишно.

В четвъртото държавно предприятие (Габрово), което обяви поръчка за скъп джип, победителят ще бъде определен на 22 декември. Освен за луксозен джип там е обявена и процедура за 19 други високопроходими автомобила на единична цена до 45 000 лева. Изискванията са максимално подходящи за Toyota Hilux.

В Благоевград е обявена още една поръчка - за 66 нови високопроходими автомобили на обща стойност 3 036 000 лева. Поръчката също е максимално подходяща за Toyota Hilux, като пак трикът е в големината на резервоара. В първоначалната поръчка пише, че той трябва да е поне 80 литра. След писмо на потенциален кандидат, че в света има само един автомобил, който отговаря на тези условия, ЮЗДП-Благоевград отменя дискриминационното условие, обявявайки го за "техническа грешка". Така обаче се появява възможност да спечели кандидат, различен от желания. Затова на 24 ноември изискванията отново са променени. В тях, пак с обяснението, че е допусната техническа грешка, се дописва, че двигателят може да бъде "не по-малък от 2 400 см3 ; не по-малко от 140 к .с.". С новото ограничение "до 140 конски сили" се отстранява основният конкурент на Тойота Хайлукс - Mitsubishi L200, който е със 136 конски сили.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com