Тези, които стоят зад протестите, искат властта, твърди Йовчев

24375
Тези, които стоят зад протестите, искат властта, твърди Йовчев
Снимка: БГНЕС

Протестите срещу правителството са политически и е редно партиите, които стоят зад тях, да се легитимират. Това заяви вътрешният министър Цветлин Йовчев в сутрешния блок на ТВ7.

По думите на Йовчев омразата на протестиращите вече е минала всякакви граници и „кукловодите”, които седят зад протестите, трябва да си дадат сметка, че лесно могат да изпуснат нещата от контрол. Те си мислят, че контролират процеса, но не е така, смята вътрешният министър. Йовчев обаче така и не назова кои са политическите организатори на протестите, които продължават вече повече от половин година. Според него целта им е „да се доберат до властта”, като „насърчават едни млади хора да правят неща, които не разбират”.

Йовчев: Успех е, че не допуснахме на протестите да бъдат наранени протестиращи

За МВР е успех, че по време на протестите не допуснахме сблъсъци, както и да не бъдат сериозно наранени хора и нанесени сериозни матери...

"Линиите, които подкрепят такива форми на протест, които са свързани с насилие и опити за грубо нарушаване на обществения ред, за рушене на имущество, са повече от една”, каза министърът.

Подобно на всички свои колеги от правителството Йовчев подчерта, че ако кабинетът Орешарски беше подал оставка след големия взрив на недоволство от юни и юли, тогава нямало да има кой да направи реформите, нямало да има кой да се разплати с бизнеса, нямало да има кой да актуализира бюджета и кой да се погрижи за социално слабите.

МВР и ДАНС

По отношение на твърденията на известния с левите си убеждения Кольо Парамов, че ДАНС се превръща в Държавна сигурност, Йовчев каза, че това е нелепо. Ако има доказателства, нека да ги извади, каза той.

По случая с Христо Бисеров, за чийто арест има съмнения, че е изтекла информация от ДАНС, Йовчев коментира само, че в случая е позитивно, че веднага след постъпване на сигнала срещу високопоставен политик, е уведомена прокуратурата.

Йовчев се държа спокойно, разказва очевидец на събитията от 14 декември

В събота вечерта, 14 декември, вечерята на вътрешния министър Цветлин Йовчев се превърна в протестен коктейл с главна подправка "Оставк...

Йовчев категорично отрече информацията, че има загинал служител на МВР на границата. Според министъра това е просто поредният информационен облак, който се пуска с определени политически или други цели. Министърът на вътрешните работи подчерта, че има стратегия за охраняване границата и тя функционира ефективно, но призна, че подчинените му работят при много тежки условия.

Бежанците

По въпроса за забавената реакция на правителството с бежанската вълна, Цветлин Йовчев посочи, че данни за престоящата такава е имало още през 2012 г., но на фона на другите проблеми, тези предупреждения са били подминати.

"Въпросът е, че след това ние трябваше да се обединим около национална стратегия. Да не се правят опити за евтин PR, за атаки на правителството, а да се обединят усилията да се реши проблема."

"Ние успяхме да овладеем процесите и ако успеем да реализираме мерките, ще можем да кажем, че сме поставили кризата под контрол", коментира още Йовчев.

"Ранобудните студенти" към управляващите: Няма да имате мира

Шест месеца на протест все още не са достатъчни, за да се стигне до оставка на правителството на Пламен Орешарски. След вчерашните прот...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика