Три заплахи от Украйна за България посочи Йовчев

30232
Три заплахи от Украйна за България посочи Йовчев
Снимка: БГНЕС

Заплахите за България от кризата в Украйна са в три насоки. Това заяви вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев, който говори след края на Съвета по сигурност към Министерския съвет.

„Основно заплахите можем да ги разделим на: икономически заплахи, които са свързани с нарушаване на нормалната доставка на газ за България; риск от временно затрудняване на работата на Лукойл Нефтохим; рискове за юридически и физически лица за понасяне на загуби в резултат на съществуване на взаимоотношения с Украйна”, обясни вицепремиерът.

ЕС дава 610 млн. евро на Украйна, ще помага за плащането на дълга към Газпром

Европейският съюз ще помогне на Украйна да плати дълговете си от 2 млрд. долара на руския газов гигант "Газпром". Това заяви комисаря...

Две са основните заплахи – доставките на газ и ядрено гориво. Според експертни оценки не можем да разчитаме на доставки от Румъния – единствената ни алтернатива е интерконекторната ни връзка с Гърция. Капацитетът на тръбата там обаче не е достатъчно голям. Други алтернативи са находищата на българска територия – например това в Девинци.

В газовото хранилище в Чирен сега има около 200 млн. кубични метра природен газ. Той трябва да стигне за 25-30 дни. Дневно обаче от хранилището могат да се „източват” около 3 млн. кубични метра, а консумацията в страната е три пъти по-голяма.

„В средносрочен аспект са възможни проблеми с извозването на ядрено гориво. Съществува опасност от възникване на засилен миграционен натиск по отношение на България. Това е възможността от възникване на въоръжен конфликт между Украйна и Русия и в резултат на това част от пребиваващото население в Украйна – около 250 000 - 300 000 българи там да потърсят път към България. Рискове има от задълбочаване на ксенофобски настроения в Украйна”, добави Цветлин Йовчев. По думите му има и рискове, свързани с възможност от трайно влошаване на отношенията Русия – ЕС. При едно такова развитие за някои от големите инфраструктурни проекти като „Южен поток” рискува да се затрудни тяхната реализация”, посочи той, цитиран от Агенция "Фокус".

По отношение на извозването на отработено ядрено гориво Йовчев подчерта, че има алтернатива и това всъщност не е непосредствена и сериозна заплаха.

Българи отиват да се борят в защита на българското малцинство в Украйна

Доброволната организация „Православна зора” е готова да изпраща български бойци, които да защитават българските малцинства ...

„Освен членовете на Съвет на сигурност, присъстваха представители на Министерство на икономиката и енергетиката. Бяха обсъдени всички аспекти на възникналата криза в Украйна, сценариите за нейното развитие, беше направен анализ на алтернативите. Очертават се няколко основни заплахи и рискове за сигурността на България”, посочи Йовчев.

Стана ясно и че ще бъде създаден национален щаб, който ще наблюдава процесите в Украйна и да планира мерки, които да минимизират вредните въздействия спрямо България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика