Юлиана Методиева, БХК: Въпросът за състоянието на сградата на НГДЕК измества акцента

42084

Подписката е извършена лично от мен по родителски сигнал, който ме накара да установя нагласите на 100 от най-авторитетните личности на България. Това каза Юлиана Методиева от Българския хелзинкски комитет (БХК), в интервю за Actualno.com във връзка с инициатива за избягване на връщането на Класическата гимназия в кв. "Модерно предградие", подета от нея.

На въпрос дали е запозната с техническото състояние на сградата на 13 ОУ, в която в момента се помещава Класическата гимназия, тя отговори: „Не съм експертът, който е необходим. Аз мога да коментирам тезата, че гимназията трябва да е в центъра на София.”

Родители на деца от НГДЕК алармират всички институции с отворено писмо

Родители на деца от Националната гимназия за древни езици и култури излязоха с открито писмо, в което настояват за решаването на пробле...

Аз на никого не съм казала, на тези, които са се подписвали - от ректора на СУ до Алек Попов, за състоянието на двете сгради, аз съм казала: "Къде да бъде мястото на гимназия за древни езици и култури?" Ако тръгнем да разговаряме за сградите ще сменим акцента на разговора, добави още тя.

Според г-жа Методиева 20 години на ул. "Баба" са се отразили пагубно на критерия на подбор на децата в гимназията. Тя изрази и мнение, че децата не са равни на випуските отпреди 3-4 години, а те са били със затихващи  критерии.

В подписката в подкрепа на това Националната гимназия за древни езици и култури (НГДЕК) да остане в сградата на 13 ОУ са се включили Алек Попов, Юрий Дачев, Георги Тенев, професорите Богдан Богданов, Анна-Мария Тотоманова, оперната прима Александрина Пендачанска, театралните режисьори Явор Гърдев, Александър Морфов, Бина Харалампиева, художниците Светлин Русев и Андрей Даниел, журналистите Кирил Вълчев, Андрей Захариев, Иван Кулеков, Горан Благоев и Тони Николов, поетът Ани Илков, Кристин Димитрова, Марин Бодаков, Мари Врина-Николов, актьорите Михаил Билалов и Диана Добрева, филмовата продуцентка Мартичка Божилова, адвокат Йорданка Бекирска  както и дълъг списък на бивши възпитаници на НГДЕК, сред които се четат имената и на политици като това на Борислав Цеков, Мартин Захариев, Корнелия Нинова и Ваня Добрева.

По думите г-жа Методиева никой от тях не е бил информиран за това, че съгласно документи като констативни протоколи на СО сградата е наистина опасна за живота и здравето на децата и дори на преминаващите покрай нея. Екипът на Actualno.com се пита: Дали биха се подписали при това положение?


Стоянович проявява разум и отговорност – НГДЕК се връща на ул. "Баба" 16?

Националната гимназия за древни езици и култури се връща в ремонтирания си дом на ул. "Баба" 16, пише във Facebook групата на ученици, ...

Директорът на Класическата гимназия се опитва да заобиколи министерска заповед

На 10 февруари Министърът на културата Петър Стоянович издаде заповед, съгласно която от 17 февруари училищният процес на Националната ...

Вижте още снимки от сградата на 13 ОУ

Така изглежда ремонтираната сграда на ул. "Баба"

 

Заглавната снимка показва част от картината на актуалното състояние на сградата на 13 ОУ

Родители на деца от НГДЕК алармират всички институции с отворено писмо

Родители на деца от Националната гимназия за древни езици и култури излязоха с открито писмо, в което настояват за решаването на пробле...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика