Университетски преподаватели осъдиха поведението на Георги Близнашки

14973
Университетски преподаватели осъдиха поведението на Георги Близнашки
Снимка: БГНЕС

Преподавателите от различни учебни заведения в България и чужбина излязоха с обща позиция относно решението на проф. Георги Близнашки да стане експерт в парламентарната комисия за промени в Конституцията. Бившият служебен премиер беше номиниран от страна на ДПС.

„Ние, долуподписаните преподаватели, бяхме ангажирани с каузата на протеста срещу кабинета Орешарски и подкрепяхме протестиращите студенти. Не приемаме публичното и политическо поведение на бившия ни съмишленик проф. Близнашки и смятаме, че с действията си той влиза в противоречие с ценностите, зад които стояхме заедно. Пожелаваме успех на проф. Близнашки в бъдещите му метаморфози.“ Това съобщение беше публикувано в социалната мрежа "Фейсбук" в страницата "Преподаватели в подкрепа на студентския протест". Под позицията са се подписали 44-ма университетски преподаватели.

Местан даде математически пример как с мажоритарен вот един взема цялата власт

Наблюдаваме ситуация на парадоксално обръщане на позицията и аргументите за изборната система. Аргументите в полза на мажоритарния вот ...

Преди няколко дни лидерът на ДПС Лютви Местан заяви, че проф. Близнашки е предложен от партията за експерт към комисията не по партийна линия, а защото е експерт. Попитан дали Близнашки е бил експерт през 2013 година, когато каза, че Делян Пеевски не може да се върне като депутат в парламента, защото се е заклел в пленарна зала като шеф на ДАНС, Местан отговори, че тогава петима конституционни съдии са били на същото мнение, но гласуването е било в полза на Пеевски. Означава ли, че тези петима съдии след това решение не са вече експерти, попита Местан.

Именно Близнашки беше активен участник в гражданските протести през 2013 година, които бяха предизвикани от избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, след което стана премиер на служебното правителство. Сега обаче колегите му, които застанаха до професора по конституционно право в протеста срещу кабинета Орешарски, са убедени, че Близнашки не спазва ценностите, които прокламираше.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика