В борбата с лош мат'рял в администрацията Борисов се връща към "царски" похвати

3549
В борбата с лош мат'рял в администрацията Борисов се връща към "царски" похвати
Снимка: Actualno.com/Борислава Георгиева

С нов законопроект правителството ще опита да прекрати назначенията без конкурс в държавната администрация. В момента цели 81% от държавните служители работят, след като са влезли в системата без конкурс.

Законопроектът е пуснат за обществено обсъждане и евентуално, ако бъде приет, ще влезе в сила от началото на 2018 година. Изпълнението ще струва поне 3 млн. лева, пише в. "Сега".

Ще има горна граница за таксата при повторно предоставяне на информация от администрацията

Установява се горна граница на таксата, която да се заплаща за повторното ползване на информация, непревишаваща материалните разходи п...

Една от основните промени предвижда провеждането на централизиран конкурс за новите чиновници. Тази практика беше въведена за първи път от бившия министър на държавната администрация Николай Василев, но по-късно отменена без никакво обяснение. С конкурса ще се прави общ подбор на кадри, а след това всяка администрация ще провежда децентрализирани конкурси за търсените от тях специалисти. Така авторите на проекта се надяват да се превъзмогне субективният елемент при избора.

Анализът на Съвета за административна реформа е показал, че доколкото ги има, сегашните конкурси оценяват знанията на кандидата, а не уменията му. Оценката от централизирания изпит ще е валидна три години и с нея ще може да се кандидатства за определени министерства. Без този изпит никой няма да може да кандидатства за чиновник в министерство или агенция. Изпитването ще се провежда от Института по публична администрация.

Другите сериозни промени касаят случаите, когато ще се допускат назначения без конкурс. В момента законът позволява да се назначават служители на непълно работно време или по заместване. Това става без конкурс и по преценка на прекия ръководител. Тези служители впоследствие често биват преназначавани на пълно работно време и на постоянни длъжности. Другата вратичка е чрез т. нар. мобилност на чиновниците. Преминаването от една администрация в друга става само чрез познати и често не се знае за свободни места, където могат да кандидатстват други служители.

В бъдеще се въвеждат допълнителни условия за преназначаването на свободна длъжност на наетите по заместване лица - те трябва да са взели изпита, да е изтекъл едногодишният изпитателен срок, да са получи годишна положителна оценка от последното оценяване в администрацията. Въвежда се условието незаетите длъжности да могат да се изпълняват само един път от един и същи служител по вътрешно съвместителство, като срокът не може да бъде по-дълъг от 6 месеца.

ВМРО иска 30% съкращаване на чиновниците

В България продължават хора да се назначават по партиен признак, а не по това дали даден чиновник има необходимите качества, професиона...

Забранява се на ръководни длъжности да се назначават служители при непълно работно време. Хора на непълен работен ден няма да могат да се преназначават на пълен. Назначени по заместване няма да могат и да се местят от една администрация в друга.

Свободните места в администрациите ще се обявяват задължително в специален сайт, за да може и други да кандидатстват.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика