В Бюджет 2016 г. не се вижда финансиране на реформи

3290
В Бюджет 2016 г. не се вижда финансиране на реформи
Снимка: БГНЕС

Предложеният от министър Владислав Горанов Бюджет 2016 г. не е реформаторски. Никъде не се вижда финансиране на реформи и залагане на такива.

Това заяви пред bTV депутатът от БСП лява България Корнелия Нинова.

Корнелия Нинова: Вдигането на акциза на цигарите е неразумно

Вдигането на акциза на цигарите е неразумна стъпка. Това каза в предаването „Лице в лице” по bTV депутатът от БСП Корнелия ...

Според нея този бюджет няма да бъде изпълнен. „Фактът, че правителството на ГЕРБ прави отново актуализация означава, че не могат да правят бюджет“, добави тя.

Корнелия Нинова заяви, че не е необходимо да се взима нов заем от над 5 милиарда лева през следващата година, както е заложено в новия бюджет. Тя обясни, че тази сума се взима за покриване на съществуващия недостиг и за връщане на стари заеми.

„България ще харчи повече отколкото произвежда. Ние предлагаме да не се взима заем, а да се използват парите от резерва. Те са 11 милиарда лева, а буферът е 4,5 милиарда лева“, заяви Нинова и призова управляващите: „Казваме им не взимайте нов заем“.

Тя остро разкритикува подхода умишлено да се залагат по-малко приходи и след това да се тръби победоносно за тяхното преизпълнение.

420 млн. лв. държавата дължи на бизнеса, твърди Корнелия Нинова

Правителството събира повече приходи в бюджета, защото намали контрабандата, но зад това стои една друга тежка статистика – ико...

„Залагат се по-малко приходи умишлено, за да се каже, че правителството работи добре. За 2016 са предвидени 2 милиарда капиталови разходи. Това са джобните пари на премиера. Не е разписано, къде ще отидат“, заяви Нинова .

В същото време тя отбеляза, че предлаганият Бюджет не съдържа сериозни намалявания, дори за железопътния транспорт парите малко са увеличени, а за останалите сектори остават почти същите, както и през тази година.

„Сериозният удар е по социалните плащания, орязвайки парите на хората не можеш да стимулираш потребление, а се води до обедняването на хората“, каза Нинова. Тя определи и като „излишни маневри“ данък градинка и други подобни, които бяха предложени. „Не можеха ли да видят, че с тези данъци натоварваха най-бедните хора, които не можеха да ги платят?“, каза депутатът от левицата. При тази бедност в страната е убийствено за хората предлагането на подобни мерки и те гарантират несъбираемост. „Не можеш да вземеш пари от хора, които ги няма. Безработицата се запазва“, констатира Нинова.

Тя се надява, че ще има актуализация на следващия бюджет 2016 още преди края на следващата година и дори по-рано. „Трябва да се актуализират социалните плащания“, категорична е Нинова.

Нинова си прави отвод като кандидат-кмет за София

Към днешна дата никой не може да каже със сигурност какво се случва относно съдебната реформа. Ние и днес се събирахме с парламентарнат...

Тя заяви, че БСП не биха предложили увеличаване на данъците, а инвестиции в производството, за да се вдигнат приходите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com