В Германия за случай като този с Моника Станишева ще хвърчат оставки, казва евродепутат

38687
В Германия за случай като този с Моника Станишева ще хвърчат оставки, казва евродепутат
Снимка: БГНЕС

Ако в Германия има случай като този с Моника Станишева, то ще се хвърлят оставки. Това заяви пред Агенция "Фокус" европейският депутат Михаел Галер, който е и координатор на ЕНП в подкомисията по сигурност и отбрана в Европейския парламент.

Вчера точно Галер официално зададе въпрос на председателя на Европейския парламент Мартин Шулц относно отпускането на 60 хил. евро на Моника Станишева за популяризиране на изборите за ЕП в България. Станишева върна получените пари по проекта - 30 хил. евро, взети авансово.

Евродепутат към Шулц: Кога ще информирате ЕП за парите на Моника Станишева?

"Кога председателят Мартин Шулц ще информира официално Европарламента за обстоятелствата около отпуснатия от ГД „Комуникации" гра...

Запитан дали ГЕРБ са поискали от него да постави този въпрос към Мартин Шулц, той обясни: "Нямаше нужда да искат от мен да правя нищо, защото този случай придоби популярност в ЕП. Аз и преди съм критикувал, през 2009 г., тогавашното правителство водено от г-н Станишев, за това, че промениха изборното законодателство точно преди изборите – тогава дойдох в България и дадох пресконференция по темата. Така че следя ситуацията в България от дълго време. Не трябваше никой да ме моли да правя нещо, защото съм в течение на събитията, които се случват в страната ви. Също така, г-жа Инге Гресле, която е член на Комисията по бюджетен контрол в ЕП, вече се беше активизирала по случая с Моника Станишева, защото европейските средства би трябвало да се изразходват само по предназначение, а не да бъдат използвани като магазин на самообслужване. Тези средства не са нещо, което може да се приватизира. Не ме разбирайте погрешно – аз съм привърженик на приватизацията, но не и когато става въпрос за европейски средства".

Както е добре известно, Станишева, известна и с фамилията на предния си съпруг - Йосифова, върна парите след като разследващия сайт "Биволъ" публикува подробности около случая. Една от подробностите беше декларацията за липса на конфликт на интереси, подписана от Станишева. Припомняме, че Сергей Станишев стана председател на ПЕС три месеца след като Станишева подписва декларацията.

Има или няма конфликт на интереси

След официално запитване на "Биволъ", от Главна дирекция комуникации на Европейския парламент казват, че няма конфликт на интереси. Причината - декларацията е подписана на 15 юни 2012 година, по времето когато Моника Йосифова вече живее на семейни начала със Сергей Станишев. Това не изключва упражняването на всякакъв вид професионална дейност, казва говорителят на дирекция "Комуникации" Марджъри Ван дер Брок.

От ЕНП ровят докрай за европейските пари на Моника Йосифова

Европейската народна партия поиска допълнителни разяснения за това как Моника Йосифова, съпругата на лидера на Партията на европейските...

Според Инге Гресле обаче това изобщо не е така. Тя казва, че администрацията на Европарламента е нарушила финансовия регламент, защото не е извършила анализ на риска и не е проверила дали декларацията е вярна или не.

В Европейския парламент не съществува специална етична комисия, която да се занимава с такива спорни случаи и не е ясно кой е арбитър когато администрацията и законодателите не са на едно и също мнение за наличието на конфликт на интереси.

От "Биволъ" припомнят, че заради разкритията им тяхна презентация не е била пусната пред Съвета на Европа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика