Ваньо Танов: Опростиха 1 млн. лв. ДДС на лице, свързано с Йордан Цонев

31353
Ваньо Танов: Опростиха 1 млн. лв. ДДС на лице, свързано с Йордан Цонев
Снимка: БГНЕС

Ако се направи проверка, ще се види, че има разработка, при която има записан разговор, от който става ясно, че министър от кабинета се обажда и казва на данъчен служител да опрости над 1 млн. лв. ДДС на лице, свързано с Йордан Цонев.

Това каза бившият директор на Агенция "Митници" в телефонно интервю за Нова телевизия.

"В този разговор министърът успокоява, че фирмата не се води на Йордан Цонев, а на подставено лице. Става дума за периода 2005 – 2006 г. Аз съм сигурен, че той знае, че тези неща с него са фиксирани, че тези разговори за стенографирани и ги има в тази разработка. Цонев има фирми, които се водят на лица, на които е опрощавано ДДС. Затова Цонев бърза с начина, по който води в комисията, за да може да има защитен ход и да се оправдае, че натискът срещу него е реакция по политически причини", каза Танов.

По проверката по Мишо Бирата, която тече и в парламентарна комисия, оглавявана от Йордан Цонев, Танов пък разказа версия, според която той самият няма извършени нарушения.

Мобилна група, назначена от Танов, е установила нарушения и е имало скрит акциз за над 1 млн. лв. Проверката не е само на фабриката на Мишо Бирата, а на всички фабрики за производство на бира, каза той. "След извършената проверка на мобилните групи е изготвена докладна записка от двама служители през октомври 2009 г. за проверката на фабриката. Всичко в нея е описано – и неплатения акциз и всички други неща. В този данъчен склад в продължение на 4 г е действала кула за производство на спирт.

Точно тази проверка го е установила. Така че не може да се говори за замитане. Двамата служители, които правят справката, са назначени през май 2009 г. Тогава са назначени 180 служители. Шефът на мобилните групи идва от фирма със заплата от 3000 лв. и започва да получава 400 лв. През 3 дена той е прехвърлян от длъжност на длъжност, за да оглави екипите. Единият човек от докладната записка също е назначен в този период. Вторият човек – може да се провери в МВР какви данни има за него", коментира Танов и продължи "за останалите лица може да се направи справка и в СГП. Част от имената са протичали по разработки, част от тях са назначени незаконно, обобщи той.

Това, което казва Йордан Цонев е за периода 2005 – 2009 г., не засяга периода, в който аз оглавявам митниците, каза Танов.

Той дори показа чрез журналистите в студиото таблица, на която да се види, че в периода, когато той управлява Агенция "Митници", всеки месец са събирани все по-големи приходи. А през последните 4 месеца държавата е загубила 400 млн. лв., поясни Танов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика