ВАС отхвърли жалбата на Кокинов при първото обжалване

15695
ВАС отхвърли жалбата на Кокинов при първото обжалване
Снимка: БГНЕС

Върховният административен съд (ВАС) отхвърли жалбата на бившия градски прокурор на София Николай Кокинов срещу решението на Висшия съдебен съвет (ВСС) от юли тази година, с което той е наказан с "дисциплинарно освобождаване от длъжност".

Решението може да се обжалва и пред петчленен състав на Върховния административен съд, пише на сайта на ВАС.

Николай Кокинов обжалва пред Върховния административен съд решението на Висшия съдебен съвет за дисциплинарното му уволнение, което последва след скандалния запис от Банкя. Тезата на бившия градски прокурор и на неговата адвокатка Петя Милкова е, че няма годни доказателства по делото и затова решението на ВСС за уволнението трябва да бъде отменено. Кокинов и защитата му смятат записът от Банкя за негоден и затова са убедени, че как да послужи за решението на ВСС.

На 11 юли ВСС дисциплинарно освободи Николай Кокинов от съдебната система за уронване престижа на съдебната власт. След това Кокинов подаде жалба. Дисциплинарното производство срещу Кокинов бе образувано, след като в медиите изтече запис на негов разговор с бившия премиер Бойко Борисов и бившия земеделски министър Мирослав Найденов, в който обсъжда висящи дела, дава предварително информация за проверки на прокуратурата, използва вулгарен и циничен език по адрес на журналисти и обвинители, лобира за по-висока длъжност в прокуратурата.

Кокинов поиска ВАС да отмени уволнението му, за да може да се впише в регистрите като адвокат. По закон дисциплинарно уволнен магистрат не може за срок от 2 години да се впише като адвокат. Делото във ВАС бе образувано на 7 август, но жалбата на Кокинов бе качена на сайта на съда почти месец по-късно.

Скандалният разговор в Банкя е от средата на април 2013 г. и е правен в дома на Борисов. От него стана ясно, че Бойко Борисов е получил от Кокинов резултатите от прокурорски проверки, преди да са обявени от прокуратурата. След като излязоха записите юристи коментираха, че има основание за обвинения в поне пет престъпления, сред които възпрепятстване на наказателно преследване, търговия с влияние, изнасяне на класифицирана информация, злоупотреба с европейски средства, незаконно подслушване. Въпреки това, прокуратурата откри данни само за едното – незаконното подслушване. След като записите стигнаха до медиите, Кокинов подаде оставка като градски прокурор.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика