Вече са публично достъпни данните за адресните регистрации до 15.05.15

18106
Вече са публично достъпни данните за адресните регистрации до 15.05.15
Снимка: Getty Images/Guliver

По инициатива на вицепремиера и вътрешен министър Румяна Бъчварова, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова отвори за граждани статистиката на ГРАО за броя регистрации, които са извършени по постоянен и настоящ адрес - по населени места, по години и месеци, за периода 2011 – 2015 година.

Данните са актуални към 15 май, 2015 година и предоставянето им е част от усилията на правителството за осигуряване на честни избори и отворено и прозрачно управление.

Мярката е в съзвучие с приетите законодателни промени, с които се цели ограничаване на възможностите за регистрация на необичайно много лица на един адрес преди изборите, с цел осигуряването на контролиран и купен вот. Свободният достъп до тази статистика ще даде възможност на медиите и гражданското общество да анализират и информират гражданите дали и в кои населени места има необичаен ръст на броя регистрации по настоящ адрес в месеците преди провеждане на избори.

Отварянето на данните на ГРАО е в синхрон с решение на Министерския съвет от 2015 година, когато по предложение на екипа на вицепремиера Румяна Бъчварова беше приет Списък с набори от данни по приоритетни области, които да бъдат публикувани в отворен формат. До края на 2015 година на Портала за отворени данни ще бъдат публикувани 119 набора от данни (регистри, списъци, статистически данни и др.) с голяма обществена значимост както за гражданите, така и за бизнеса.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика