Велизар Енчев: Васалите бяха похвалени за тяхната васална политика

64160
Велизар Енчев: Васалите бяха похвалени за тяхната васална политика
Снимка: БГНЕС

Най-важното послание, което чухме за нас българите при посещението на държавния секретар на САЩ Джон Кери, е, че бяхме похвалени заради това, че направихме Турция разпределител на руския газ, вместо ние да бъдем този център на руския газ за ЕС.

Това заяви пред бТВ независимият депутат Велизар Енчев. Мисля, че вече ЕС си дава сметка, че допусна фатална геополитическа и финансово-икономическа грешка, подарявайки на държава, не член на ЕС, а държава, която не би трябвало да има шанс да влезе в ЕС, тъй като е чужда на нашите цивилизационни норми – Турция, че Турция стана решаващ фактор в енергийната политика на ЕС, добави Енчев.

Велизар Енчев: В парламента има енергийна мафия

В българския парламент има енергийна мафия от 140 депутатите. Това заяви в реплика независимият народен представител Велизар Енчев от п...

Джон Кери ни похвали за това, че провалихме, не само това правителство, а и предишните правителства, най-вече това на Орешарски, а и предишните, провалихме един геополитически проект, от който България щеше да има изключителна полза, дори само от транзитните такси. Така че това посещение за мен е едно посещение на снизхождение, посещение-инспекция, посещение по време на което васалите бяха похвалени за тяхната васална политика, която не е в техен интерес, подчерта още Енчев.

Той добави, че не вижда никаква опасност от руското влияние в България, с изключение, че е съгласен с критиците на "Южен поток", които твърдят, че руският газ за България е с най-високата цена. "Тези експерти са прави и при предишните преговори преди много години за руския газ, се допусна нещо ненормално – да плащаме най-високата цена за тези газови доставки. Но това е проблем на корумпираната българска политическа класа, а не е проблем на българската геополитика, която има интерес и е силно заинтересована да бъде не само получател на руския газ, но да бъде и транзитираща страна на руския газ. Е, ние изпуснахме тази историческа възможност и сега ще купуваме газа от Турция, вместо да го получаваме директно през морето. Така че, Ердоган има основание да е доволен от българските съюзници, това е четворната коалиция в момента в България, чиито нейни представители застанаха в пленарна зала на трибуната и заявиха, гордеещи се с това, "щастливи сме, че "Южен поток" пропадна. Ето това е срам за тази българска политическа класа", увери Енчев.

Той каза, че ако се вярва на подписаното споразумение между Ердоган и руския президент Владимир Путин, категорично е подписан такъв договор, единствените разногласия се появиха наистина преди 48 часа за цената на газовите доставки за Турция, което е нормална процедура, но нямам основание да не вярвам на президентите на Русия и Турция, че това е един сериозен договор, който ще се реализира и ще се реализира, забележете, до турско-гръцката граница, тъй като очевидно желаят да заобиколят България, тоест газът да минава евентуално през Македония, Сърбия, Хърватия и Австрия. Тоест България в момента се очертава не само като губеща страна, но и като унизена държава от ЕС", подчерта Велизар Енчев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика